Ange ditt sökord

Rinnande ögon

Rinnande ögon

Risken för ständigt rinnande och tårande ögon uppkommer vanligtvis med stigande ålder. Att ha rinnande ögon då och då är helt normalt, till exempel ute vid hård blåst. Det finns många orsaker till att tårarna rinner. En orsak kan vara att det är trångt eller stopp på olika ställen i tårkanalerna.

Annons:

Varför uppstår rinnande ögon

Tårvätska bildas av bland annat ögats tårkörtlar. Syftet med tårvätskan är att hålla hornhinnan fuktig. Tårvätskan dräneras via kanaler till näshålan. Vid retning av ögat och vid gråt ökar produktionen av tårvätska. Produktionen av tårar varierar. Inomhus vid datorn är den mindre jämfört med vistelse utomhus. Är det blåsigt stimuleras vissa känselnerver i ögat, vilket gör att det produceras mer tårvätska.

• Problem med rinnande ögon hos äldre personer kan bero på att det bildas mer tårvätska än normalt. Tårkanalerna fungerar som ögats stuprör. Bildas det för mycket vätska i kanalerna svämmar de över och ögonen blir fuktiga.
• Hos andra kan produktionen av tårvätska vara normal, men att avflödet via tårkanalerna inte fungerar som de ska. Blir det stopp i avflödet rinner tårvätskan över och gör ögonen fuktiga. Orsaken till stoppet är vanligen okänd.
Behandling vid rinnande ögon
• Om det är stopp i en tårkanal kan det ibland behandlas med en så kallad tårvägssondering. Kanalen rensas med en mycket tunn silvertråd. Därefter läggs en mycket tunn silikongummislang i tårkanalerna ned till näsan. Tråden får vara kvar i kanalen under några månader och tas sedan bort igen. Behandlingen sker under lokalbedövning och tar ungefär en halvtimme.

• Om det inte går att rensa en tårkanal då hindret sitter nedanför tårsäcken görs en ny kanal av de slemhinnor som redan finns. Operationen tar ca 1 timme.

• Hos barn är ofta stoppet medfött och beror på ett membran som sitter någonstans i tårvägarna. Under det första levnadsåret öppnas detta membran spontant. Om stoppet och problem med tårflöde samt kladdigt öga finns kvar efter ett års ålder kan detta opereras. Operationen kan göras med ett enkelt ingrepp som görs i narkos och tar c:a fem minuter. Efter c:a en timme kan man åka hem.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: