Ange ditt sökord

I sin kritik mot förslaget lyfte bland annat arbetsgivarna fram risken att försvåra för långtidssjuka att bli återanställda. Foto: Shutterstock

I sin kritik mot förslaget lyfte bland annat arbetsgivarna fram risken att försvåra för långtidssjuka att bli återanställda. Foto: Shutterstock

Regeringsförslag skrotas efter kritik

Ett förslag från den svenska regeringen att låta arbetsgivaren vara med och betala både sjuklön och rehabilitering vid långa sjukskrivningar dras nu tillbaka. Förslaget, som kallats "hälsoväxling" var tänkt som motivation för företag att hålla personalen friska.

Annons:

Förslaget kritiserades dock starkt från bland annat arbetsgivarna och nu har de iblandade parterna istället kommit överrens om att vidta åtgärder utanför regeringsnivå för att minska sjukfrånvaron.

Arbetsgivaren betalar sjukpenningen

Enligt det nu skrotade förslaget skulle arbetsgivarna betala 25 procent av sjukpenningen till den som varit sjukskriven mer än 90 dagar. Som kompensation till arbetsgivaren skulle arbetsgivaravgifterna sänkas.

Arbetsgivarna, däribland Sveriges kommuner och landsting, menade att förslaget skulle komma att kosta för mycket och även försvåra för personer som tidigare varit sjuka att få anställning. Även inom många fackförbund ställde man sig tveksamma till förslaget.

Regeringen backar

Ansvarig minister, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har nu gått ut och meddelat att man drar tillbaka förslaget och att det varken kommer att vara en del av höstbudgeten eller återkomma vid ett senare tillfälle.

Annika Strandhäll menar att parterna, däribland arbetsgivarna, har kommit med ”genomarbetade avsiktsförklaringar med tydliga åtgärder för friskare arbetsplatser.

Fortsatt arbete med att minska sjukfrånvaron

Förslaget var en del i regeringens arbete att minska sjukfrånvaron och man kommer från regeringens håll även fortsatt följa arbetet med att minska sjukfrånvaron och att de avsiktsförklaringar som berörda parter ingått i kommer att genomföras.

Samtliga parter, däribland arbetsgivare och fack, ställer sig därmed positiva till det kontinuerligt viktiga arbetet med att minska sjukfrånvaron på de svenska arbetsplatserna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: