Ange ditt sökord

Om regeringens lagförslag träder i kraft kan det bland annat bli förbjudet att röka på uteserveringar efter 1 januari 2019. Foto: Shutterstock

Om regeringens lagförslag träder i kraft kan det bland annat bli förbjudet att röka på uteserveringar efter 1 januari 2019. Foto: Shutterstock

Regeringen: Förbjud rökning på uteserveringar och lekplatser

Regeringen vill nu utöka rökförbudet i Sverige till att inkludera perronger, hållplatser, lekplatser och uteserverningar. Förbudet kommer även att omfatta e-cigaretter, örtprodutker och vattenpipor utan nikotin.

Annons:

Det nya lagförslaget presenterades av socialminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens.

Ytterligare krafttag

På presskonferensen visade Annika Strandhäll och den S-ledda regeringen med all tydlighet att man vill ta krafttag mot rökningen och det vill man alltså göra genom ett nytt lagförslag som innehåller flera nya delar.

Att utvidga rökförbudet menar Annika Strandhäll leder till att man avnormaliserar rökningen och att det kommer att kännas lika naturligt som det befintliga rökförbudet inomhus som omfattar bland annat krog- och restaurangmiljö.

Tillståndsplikt för att få lov att sälja tobak

Förutom att man valt att inkludera även e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor utan nikotin i förbudet så vill regeringen även införa en så kallad tillståndsplikt för att få lov att sälja tobak.

Det betyder att butiker som vill sälja tobak måste ansöka om ett tillstånd.

Snus endast i stora dosor

Regeringen kommer även med ett förslag om att snus måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner för att minska antalet “inkörsprodukter”, vilket hänvisar till mindre och billigare förpackningar som riskerar att få fler att börja snusa menar Strandhäll. Man föreslår även en begränsning i marknadsföringen av tobak genom att exemeplvis förbjuda reklam för cigaretter i affärer och skyltfönster.

Regeringens förslag har mött blandade reaktioner från andra partier och intresseorganisationer och nu kvarstår att se huruvida regeringen kan driva igenom lagförslaget som man vill a träda i kraft 1 januari 2019.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: