Ange ditt sökord

Det bästa med att ha slutat röka är vetskapen om att jag inte förgiftar min kropp längre. Bild: Shutterstock Foto: Shutterstock

Det bästa med att ha slutat röka är vetskapen om att jag inte förgiftar min kropp längre. Bild: Shutterstock Foto: Shutterstock

Motivation är A och O när man ska sluta röka

När Sonjas son för andra gången fick beskedet att han hade besegrat cancern, tog hon ett viktigt beslut – att sluta röka för gott! Om han klarar av cancer, så klarar jag av att sluta röka, tänkte hon.

Annons:

Sonja Wahlström är en glad och pigg 71-åring som började feströka i unga år. När Sonja träffade sin nuvarande man, för 20 år sedan, förändrades dock detta till det sämre.

Lättare att röka mer när andra röker

Han rökte i större utsträckning och det blev successivt fler och fler cigaretter även för mig, berättar Sonja. Som mest rökte jag tio cigaretter om dagen.

Att rökningen inte var bra för hälsan fanns i Sonjas bakhuvud. Ett antal gånger har hon försökt att sluta med olika hjälpmedel, men inget som fungerat. Det var dock först när ena sonen fick cancer, som tanken kring rökstopp blev mer aktuell.

Lättare att sluta röka om motivationen finns

När min son ringde och berättade att han besegrat cancern för andra gången, bestämde jag mig, säger Sonja. Det blev en oerhört stark motivation för mig – kan min son klara av cancern, så kan jag klara att sluta röka!

Sonja hade hört talas om ett läkemedel, verksamt vid just rökavvänjning och pratade med sin läkare om detta. 

Jag förstod att motivation är A och O och att ett läkemedel endast kan vara ett hjälpmedel, menar Sonja. Men jag hade bestämt mig – nu var det dags att lägga av med rökningen! 

Med läkemedel blev det lättare för Sonja att sluta

För tre år sedan tog Sonja hjälp av Champix, ett läkemedel som får suget efter cigaretten att minska. Redan efter en veckas behandling tappade hon helt lusten efter den där cigaretten på morgonen eller till eftermiddagsfikat.

Det var lättare än vad jag hade trott, men så hade jag ju bestämt mig också, säger Sonja. Jag hade helt enkelt inget sug kvar och det kändes som om hjärnan blivit omprogrammerad.

En månad senare skulle de fira att en golfrunda gått bra, och hon föll för frestelsen att ta en cigarett.

Det smakade pyton! Sedan dess har jag inte haft svårt att låta bli. Dessutom skulle jag skämmas om jag började igen. Jag har ju lovat mig själv att inte röka.

Vetskapen att man inte förgiftar sin kropp motiverar

Sonja upplever inte att det är svårt att hålla sig rökfri, trots att hennes man fortsatt att röka.

Det bästa med att ha slutat röka är att jag har fått fräschare hy och vetskapen om att jag inte förgiftar min kropp längre känns bra. Att jag dessutom kan lägga pengarna på vettigare saker är också positivt. Efter att ha gjort en spirometri (lungfunktionsundersökning) på vårdcentralen har jag även fått ett kvitto på att mina lungor är ok, trots rökningen.

Sonjas råd för ett lyckat rökstopp

  • Skapa motivation – fundera på vad som kan motivera dig.
  • Tro på dig själv – andra klarar av att sluta och då kan du också!
  • Kommer suget – räkna till tio, andas djupt, aktivera dig med något annat eller ring en vän.
  • Våga be om hjälp!

När allmänheten i höstas kunde testa sin lungfunktion gratis i Rinkeby, utanför Stockholm, hade mer än var fjärde av de som testade sig, så dåliga värden att de uppmanades att uppsöka sin vårdcentral för att undersöka om de har KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: