Ange ditt sökord

Att en epidemi av ebola likt den i Västafrika skulle utbryta i Sverige anses som osannolikt.  Foto: Shutterstock

Att en epidemi av ebola likt den i Västafrika skulle utbryta i Sverige anses som osannolikt. Foto: Shutterstock

Misstänkt fall av ebola i Sverige – men beredskapen är god

Ett misstänkt fall av ebola utreds just nu i Sverige men beredskapen bedöms som god och risken för en epidemi som väldigt liten.

Annons:

Det säger bland annat Åke Örtqvist, chef för Stockholms läns landstings (SLL) smittskyddsenhet. Uppdatering 2014-09-01 11:00 Enligt Sveriges radios ekot har proverna visat att det inte rörde sig om ebola i det aktuella fallet. 

Utesluta ebola

Det aktuella fallet rör en ung man som hade vistats i det drabbade området i Västafrika. När han kom tillbaka till Sverige uppsökte han vårdcentral med bland annat hög feber. Hög feber, i kombination med att man har vistats i ett område där ebola förekommer, är kriterier för att isolera patienter. 

Kriterie för ebolatest

  • Om en patient uppvisar symtom där inte ebola kan uteslutas, till exempel feber över 38 grader
  • Inom 3 veckor har vistats i något av de länder där det pågår ebolautbrott

I samband med detta satte vården den väl utarbetade handlinsplanen i rullning där rutiner för hur patienten ska transporteras, vårdas och hålla isoleras följs. Det är den planen som nu används i samband med det misstänkte fallet av ebola.

Enbart misstanke

Åke Örtqvist är noga med att påpeka att det inte är ett fall av ebola utan ett fall där man ska utesluta den lilla misstanke att det skulle kunna röra sig om ebola. 

Efter att patienten förts från vårdcentralen i en ambulans med specialutbildad personal vårdas han nu i isolering i ett specialinrett rum där han bara får ha kontakt med vårdpersonal. Där försöker man ta reda på vad han lider av samtidigt som man invätar provsvaret som tros komma in under måndagen. 

Ett ebolatest i månaden

Sverige har enligt Folkhälsomyndigheten utfört ett ebolatest i månaden. Det har alltså funnits tidigare misstänkte fall av ebola i Sverige, inget av dessa har varit positivt.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsoinstitutet, säger till Sveriges radio att anledningen att man inte har gått ut med detta är att det är rutintester och att man utför dessa tester oregelbundet även när det inte är utbrott i Afrika. 

God beredskap

Anders Tegnell tycker att hanteringen av det nu aktuella fallet visar att vi i Sverige har god beredskap och möjlighet att fånga upp fall. Även Åke Örtqvist vid SLL ser en väldigt liten risk för att ebola skulle kunna spridas i Sverige och andra västländer. Smittans sprids inte via luften utan via direktkontakt (blod, andra kroppsvätskor).

Utbrottet i Västafrika har påskyndat utvecklingen av medicin och vaccin men utbrottet har varit oväntat svårstoppat. Främst beror det på att till skillnad från västländer som Sverige har inte de Västafrikanska länderna resurser, sjukvård eller logistik att kunna isolera och vårda smittade vilket gör att smittan sprider sig. 

Ingen anledning till oro

Att det nu aktuella fallet fångades upp direkt och att handlingsplanen följdes visar att Sverige inte bara har bra beredskap utan även goda möjlighet att begränsa eventuell smittspridning. Anledningen till att SLL gick ut med fallet med den unga mannen var att ett tips om att patienten hämtats av personer i skyddsdräkt nådde media.

Istället för att orsaka onödig misstanke och oro beslöt man sig därför att gå ut med ett pressmeddelande om fallet. 

Annons:

Källor:

Stockholms läns landsting, Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: