Ange ditt sökord

Underrapporteringen av biverkningar anses som stor då endast 7-10 procent biverkningar rapporteras in. En låt ska ändra på den saken!  Foto: Shutterstock

Underrapporteringen av biverkningar anses som stor då endast 7-10 procent biverkningar rapporteras in. En låt ska ändra på den saken! Foto: Shutterstock

Låt uppmanar inrapportering av biverkningar av läkemedel

En låt ska få fler att rapportera in biverkningar av mediciner. Bakom lanseringen av låten står Världshälsoorganisationens centrum för läkemedelsbiverkningar

Annons:

.

Låten heter ”Take and Tell” (ta och tala om på svenska).

Ordet farmakovigilans förekommer i låten, vilket är ordet för vetenskapen som handlar om att upptäcka, utvärdera, förstå och förhindra biverkningar av läkemedel. Förmodligen är det första gången som ordet figurerar i en soullåt.  

Patienter uppmanas att rapportera biverkningar

Fler måste rapportera in biverkningar som de upplever i samband med vissa läkemedel. Världshälsoorganisationens centrum för läkemedelsbiverkningar, Uppsala Monitoring Center, lanserar därför en låt som uppmanar patienterna till just detta.

Organisationen samarbetar i dagsläget med 120 länder och underrapporteringen av biverkningar anses som stor då endast 7-10 procent biverkningar rapporteras in. 

Rapportera till läkare eller Läkemedelsverket

Om du upplever något avvikande när du tar din medicin ska du rapportera in biverkningarna till din läkare, alternativt direkt till Läkemedelsverket. 

Kom ihåg att även paracetamol och sömnpiller är mediciner och ska rapporteras in om biverkningar inträffar. Med en ökad inrapportering kan man undvika att människor blir sjukare av att ta mediciner än att låta bli.

Låten ska översättas till flera språk

I Sverige kommer läkemedlen med en bipacksedel där eventuella biverkningar står med. I fattiga länder köper man ofta piller ett och ett, det vill säga utan information om biverkningar. Medicinerna har dessutom oftast prövats ut på människor i västvärlden och fungerar inte alltid på alla.

Med låten ”Take and Tell”, som även kommer översättas till spanska, franska och arabiska, hoppas man att fler ska inse vikten av att rapportera in sina biverkningar. Förhoppningen är att fler länder ska vilja översätta låten till sina lokala språk och därmed bidra till att ännu fler rapporterar in läkemedelsbiverkningar.

 
Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: