Ange ditt sökord

Läkares makt gör äldre patienter passiva

Läkares makt gör äldre patienter passiva

Äldre patienter har ofta en kritisk syn på mötet med läkaren. Hierarkiska strukturer, tidspress och traditioner i sjukvården leder till att de och deras närstående blir passiva inför läkarens maktposition. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

I studien intervjuades ett tjugotal äldre patienter och deras närstående i Göteborg, och lika många läkare inom sjukvården.
– Det går inte att bortse från att det kan finnas brister i läkarnas förmåga att samtala med äldre patienter och deras närstående, och att det förklarar varför de upplever otrygghet i mötet med läkaren. De känner sig inte hemma i sjukvårdssystemet och har ibland svårt att förstå läkaren, säger sjuksköterskan Sandra Pennbrant som skrivit avhandlingen.

En god relation mellan läkare och patient leder till minskad oro och ett större förtroende för vården. En sådan relation innebär bland annat att läkaren och patienten diskuterar situationen och att läkaren lyssnar på patienten innan han eller hon avgör vilken behandling som är den bästa.

– Äldre patienter och deras närstående har en ganska kritisk bild till sitt möte med läkaren. Både läkare och patienter har samma bild av hur goda relationer kan skapas, men för läkarnas del verkar detta vara en idealbild som de inte lever upp till i verkligheten, säger Sandra Pennbrant.
I studien beskriver läkarna att det är svårt att skapa goda relationer i mötet med äldre patienter och att detta framförallt beror på att patienten ligger inne på sjukhus så kort tid.

I avhandlingen drar Sandra Pennbrant slutsatsen att hälso- och sjukvården behöver bli en lärande organisation där vårdpersonalen kontinuerligt utbildas för att förebygga missförstånd i mötet mellan äldre patient, närstående och läkare.

– Läkarna behöver lära sig uppmärksamma den äldre patientens frågor och utgå från hans eller hennes sjukdom och personlighet när de samtalar och skapar en förtroendefull relation. Även de närstående behöver delta i detta goda möte, så att de kan få stöd och känna uppskattning för de insatser de utför, säger Sandra Pennbrant.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: