Ange ditt sökord

Annons:

"Jag är ödmjuk inför min egen livsresa, och de val jag gjort." Foto: Shutterstock

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Krönika: Livet är en fantastisk resa

I mitt arbete som konsult får jag ofta frågan om jag inte tycker att det är svårt att med jämna mellanrum behöva byta miljö och skapa nya relationer. Svaret på den frågan är nej, tvärtom! Relationer är oerhört viktiga för mig.

Annons:

Det är genom relationer, och i samvaron med andra – yrkesmässigt och privat – som jag lär mig om livet. Men jag är också en person, som ser varje plats och nytt sammanhang som en ny möjlighet till kunskap och berikande erfarenheter. 

Jag älskar att möta nya människor. Människor som kan bjuda på sina egna unika tankar och erfarenheter. Att få andra perspektiv på egna sanningar, och kanske få anledning att omvärdera min egen världsbild. Det är oslagbart.

I alla tidningar och annan typ av media läser vi nu tips på hur vi kan bota bort jobbångest och vardagsrutiner. Tänk om vi inte har någon ångest, och om vi längtar efter sköna rutiner. Alla dessa tips om hur vi ska ’förlänga semesterkänslan’ kan i sig skapa stress. Jag tror att många av oss ser fram emot hösten och rutinerna. Men är det verkligen okej att vara nöjd? Nöjd med det vi har och den situation vi lever i – utan att vilja ha mer och bättre. Vi lever i en tid med oändliga möjligheter och vägvalen är många. Det är lätt att gå vilse och tappa bort sig själv i jakten på bättre arbete, bättre relationer och bättre boende. Lusten och viljan att utvecklas har vi nog de allra flesta, och för många av oss är det en stark drivkraft. Balansen mellan att uppskatta det vi har, och att vilja ha mer, blir stundom svår att hantera. Varje dag blir vi också påminda om människors utsatthet i Sverige, och i övriga världen. Livet är skört, och inget vi kan ta för givet.

Hösten erbjuder ofta nya möjligheter, som av dig kräver små eller stora beslut. Beslut som i sig kommer att påverka ditt liv i övrigt. Kanske står du inför en situation där ditt val kommer att påverka andra än bara dig själv, kanske hela din familj. Det är lätt att bli tyngd av nödvändigheten att välja. Någon klok person har sagt att även ett icke-val är ett val. Det är sant. Jag brukar tänka att det är en ynnest att ens ha chansen att välja – eller inte välja – långt ifrån alla har den möjligheten.

Jag lever efter tre ledord: Tacksamhet, ödmjukhet och mod. Tacksamhet för det liv jag har, och de fina människor jag har omkring mig. Jag är ödmjuk inför min egen livsresa, och de val jag gjort, och jag är framför allt stolt över det mod jag ändå lyckats uppbåda i olika situationer. Att utmana mina rädslor har varit viktigt för mig, och det har jag verkligen gjort. Många gånger har det resulterat i en euforisk känsla över att jag vågat och lyckats – i stort och i smått. Någon gång har jag i efterhand förstått att de val jag gjort inte varit de bästa – men jag har alltid lärt mig något.  

Alla människor har något de kan vara stolta över, men inte alla tar sig tid att se detta. Det är lättare att se det som inte varit bra, eller val som varit ödesdigra. Vad är du stolt över?

Livet ÄR en fantastisk resa, med möjligheter att utvecklas – varje dag, i varje möte och i varje sammanhang. Varje kris vi genomlever visar oss att det är möjligt att gå vidare. Glädjefyllda upplevelser ger oss lust och ork, och behövs för att stärka oss i de stunder som är svåra. Jag hoppas att du möter höstens utmaningar, så som de ser ut för just dig, med nyfikenhet glädje och mod.  Det är okej att inte välja. Det är okej att ge sig själv tid för eftertanke, och det är framför allt okej att bara släppa allt emellanåt och ha roligt. 

Annons:

Marie-Louise Broth är socionom och cert. handledare. Hon leder grupper för personer som är närstående till någon med beroende eller psykisk ohälsa. Nästa krönika av Marie-Louise kommer i tidningen Doktorn nr 4 2016 som kommer ut i december.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: