Ange ditt sökord

Annons:

"Hoppet är viktigt och det hjälper oss i många lägen i livet då vi känner att vi vill ge upp." Foto: Shutterstock

"Livet erbjuder oss, varje dag, en ny möjlighet." Foto: Shutterstock

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Krönika: Våga syna hoppet i sömmarna

I svåra stunder är vi många som hoppas, i stort som i smått. Vi hoppas på att det ska bli slut på svåra konflikter, vi hoppas att vi varit tillräckligt goda föräldrar och vi kan hoppas på att det blir en bra sommar. Hopp är bra och som man brukar säga, ”hoppet är det sista som dör”.

Annons:

 
För mig kan hoppet också vara något som satts på en alldeles för hög piedestal, ofta utan att ha bett om att bli placerat där. Tänk om det faktiskt kan vara så att hoppet i vissa lägen i livet hindrar oss från att agera.
 
Många människor jag möter lever i destruktiva relationer, och har gjort det under längre tid. De lever med någon där beroendeproblematik, eller kanske psykisk ohälsa, upptar mycket av kraft och energi. De gör allt för att hjälpa och stötta, men de dysfunktionella mönstren fortgår. Inte sällan är det personer som känner sig ”trygga” i detta eftersom liknande problematik har funnits i deras liv sedan barnsben. Det är något som känns igen. I samtal med en sådan person möts jag ofta av ”jag lever på hoppet”, eller ”jag hoppas verkligen att hen ska tänka om!” I dessa lägen kan jag känna att hoppet ibland faktiskt behöver granskas realistiskt. Vi behöver ta oss tid att reflektera över vad vi hoppas på och framför allt fråga oss själva om det är möjligt för oss att ändra våra förhoppningar. Det vi hoppas på kan faktiskt vara något som är utom vår kontroll och då är det hög tid att fråga sig själv om man vill lägga all kraft energi på att försöka påverka något som i slutänden kanske kräver betydligt mer än ens egen förmåga och att lita till hoppet.
 
Hoppet är viktigt och det hjälper oss i många lägen i livet då vi känner att vi vill ge upp. Ibland kan hoppet till och med vara livsavgörande och många med mig har säkert upplevt svåra händelser i livet där hopplösheten nästan tagit över men där någon, eller något, fått oss att våga hoppas igen. Vid sidan av hoppet, behöver också realismen få finnas. Dessa två behöver få utmana varandra. Genom att våga titta på erfarenheter vi samlat på oss i livet, kan vi få vägledning framåt. Vi behöver hitta modet att stanna och reflektera över både det som varit positivt och lätt, men också negativt och svårt, för att på så vis hitta mer framkomliga vägar.
 
Livet erbjuder oss, varje dag, en ny möjlighet. En möjlighet att be om förlåtelse till någon vi sårat, att fylla dagen med nya minnen att vara stolt över och en chans att tänka nytt. Hoppet kan hjälpa oss att försöka en gång till då vi upplever att vi inte lyckats, och vi kan få hjälp att hitta tillbaka till ny kraft.

Vi går ett nytt år till mötes, med nya möjligheter. Om ett år i sin tur kommer vi åter att se tillbaka på de vägval vi gjort. Jag vet vad jag hoppas på, och vad jag behöver göra för att ha en chans att nå dit. Vad hoppas du på?

 

Annons:

Marie-Louise Broth är socionom och cert. handledare. Hon leder grupper för personer som är närstående till någon med beroende eller psykisk ohälsa. Mer information om Marie-Louise hittar du på  merlivibalans.com Nästa krönika av Marie-Louise kommer i tidningen Doktorn nr 4 2015 som kommer ut i början av december.

 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: