Ange ditt sökord

Himmelskt goda kärleksmums att baka till någon du tycker om. Går även att göra gluten- och laktosfria. Foto: Shutterstock

Himmelskt goda kärleksmums att baka till någon du tycker om. Går även att göra gluten- och laktosfria. Foto: Shutterstock

Kärleksmums

Kärleksmums, chokladrutor, mockarutor, kalla det vad du vill – försvinnande gott är det hur om helst! Det här receptet går även att göra fritt från gluten, laktos och mjölkprotein.

Annons:

Det här är ett uppskattat fikabröd, som med fördel bakas i långpanna. Ett lager glasyr och kokos på toppen fulländar det hela.

Det bli cirka 30 bitar, beroende på hur stora rutor du skär.

Ingredienser

Kaka

4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

2 dl starkt kaffe eller vatten

200 g smör eller margarin

5 ägg

4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Glasyr

3 1/2 dl florsocker

2 msk kakao

60 g smör eller margarin (60 g motsvarar 4 msk)

2 – 3 msk kallt starkt kaffe

Garnering

ca 2 dl riven kokos

Gör så här 

Sätt ugnen på 200˚C. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm (för 30 bitar). 

Kaka: Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Koka upp vätskan i en kastrull. Skär matfettet i mindre bitar lägg det i kastrullen för att smälta. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om. Vänd ner matfettsblandningen och blanda om väl. Häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna i långpannan.

Glasyr: Sikta florsocker och kakao i en bunke. Smält matfettet och blanda ner kaffet. Rör ner det i sockerblandningen och rör glasyren slät. Bred glasyren på kakan.
Garnering: Strö på kokos. Skär kakan i bitar.

Servera som de är eller tillsammans med en kula vaniljglass eller en klick grädde.  

För alla: Innehåller ägg. Gör laktosfri genom att använda laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri genom att använda mjölkproteinfritt matfett. För glutenfri kärleksmums, använd glutenfri mjölkmix.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: