Ange ditt sökord

Ju starkare identifikation man har med sitt jobb, ju mer trivs man på arbetet. Det märks genom att motivationen och stresståligheten ökar.  Foto: Shutterstock

Ju starkare identifikation man har med sitt jobb, ju mer trivs man på arbetet. Det märks genom att motivationen och stresståligheten ökar. Foto: Shutterstock

Jobbet – en stor del av vår identitet

En stor del av dagen och våra liv spenderar vi på jobbet. Därför är det inte särskilt förvånande att arbetet ses som en stor del av vår identitet – och ju starkare identifikationen med jobbet är desto bättre trivs vi.

Annons:

Det menar Igor Knes, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle, som forskar om identiteten och hur man identifierar sig i olika sammanhang.

Jobbet har en central roll i våra liv

Redan från barnsben får vi svara på frågan vad vi vill bli när vi blir stora och när man är stor får man ofta frågan vad man jobbar med när man möter nya människor. 

Eftersom arbetet har en sådan central roll i våra liv, tycker inte Igor Knez att det är något konstigt med att se jobbet som en del av en själv. Han menar också att det säger något om ens ekonomiska och sociala status när man berättar vad man arbetar med.

För- och nackdelar med en stark identifikation 

Enligt Igor Knez finns det både för- och nackdelar med att identifiera sig starkt med sitt jobb. På plussidan är det till exempel att ju starkare identifikation man har med sitt jobb, ju mer trivs man på arbetet. Det märks genom att motivationen ökar och så även stresståligheten. 

Nackdelen med att ha en stark identitet med jobbet är däremot att man kan ha svårare att hantera omorganisationer. Då kan man reagera negativt genom att till exempel bli arg, förbannad och till och med börja sabotera verksamheten. En person med stark identitet upplever det även som tyngre om denne skulle bli av med jobbet.

Tre arbetsrelaterade identifikationsnivåer 

Det finns tre nivåer med vårt arbete som vi identifierar oss med. Enligt Igor Knez är dessa:

På organisationsnivå – vi är stolta över att arbeta på just den här arbetsplatsen och vi vill gärna berätta om det.

På arbetsgruppsnivå – betydelsen av och relationen med kollegorna som vi känner en lojalitet emot.

I yrkesidentiteten – vad jobbet säger om oss.

Först och främst är det en tillhörighet vi känner när vi börjar utveckla en identifikation med vårt arbete. Sedan kommer också arbetsrelaterade minnen, erfarenheter och upplevelser att knytas till identifikationen. 

Viktig kunskap för arbetsgivare och chefer

Igor Knez berättar att personer med lägre utbildning oftast har en starkare organisationsidentitet än de med högre utbildning. Det betyder att de har svårare att byta arbete och är både mer lojala och håller sig fast vid sin organisation. 

För arbetsgivare och chefer är det viktigt att veta hur vi fungerar psykologiskt vad gäller arbetet. Med den kunskapen kan man bygga upp och matcha människor så att man får en så välfungerande arbetsmiljö som möjligt.

Annons:

Källor:

Högskolan i Gävle, SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: