Jacka ställer diagnos för lunginflammation

Jacka ställer diagnos för lunginflammation

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Kan en jacka ställa diagnos för lunginflammation hos barn? Ja, i alla fall enligt ingenjörer vid Makarere-universitet i Uganda där en sådan jacka är under utveckling. 

Den biomedicinska jackan är tänkt att användas i områden där det råder brist på läkare. 

Ställer diagnos via inbyggda sensorer

Enligt Världshälsoorganisationen dog närmare en miljon småbarn av lunginflammation under 2015. I Afrika är lunginflammation ett svårt problem, inte minst i områden med få läkare. Där behöver man kunna ställa en snabb diagnos och det är där jackan fyller sin funktion.

Med hjälp av inbyggda sensorer i jackan kan en lunginflammationsdiagnos ställas och det tar i genomsnitt bara 2-4 minuter för jackan att läsa av barnet. 

Kan bidra till förändrat arbetssätt

För att ställa diagnos för lunginflammation hos barn under fem år är det sedan länge känt att man ska läsa av feber och andningsrytm. Det är även det den biomedicinska jackan gör, men den kan också ta upp ljudet från lungorna, även om det är ett svårare moment. 

Än så länge har inte jackan genomgått några kliniska tester, men det kommer. Sedan är förhoppningen att man ska kunna använda jackan för att snabbt kunna ställa en säker diagnos i områden med få läkare. Via mobiltelefoni ska jackan även kunna läsas av en doktor som finns vid ett större hälsocenter. 

I Uganda, och andra länder där det råder läkarbrist, skulle jackan kunna förändra arbetet med att upptäcka och behandla barn med lunginflammation.