Ange ditt sökord

Runt om i landet kommer aktiviteter hållas för att uppmärksamma dagen. Foto: Shutterstock

Runt om i landet kommer aktiviteter hållas för att uppmärksamma dagen. Foto: Shutterstock

Internationella strokedagen 2016: Stroke har många ansikten

Varje år drabbas omkring 30 000 personer av stroke och det förekommer lika ofta hos män som hos kvinnor. Tisdag den 10 maj 2016 är den internationella strokedagen. Temat i år är ”stroke har många ansikten”.

Annons:

Engelskans stroke är ett samlingsnamn på skador som uppkommer efter blödning eller propp i hjärnan. Benämningen är numera vedertagen även i Sverige.Vilka symtom skadan ger beror på var i hjärnan blödningen eller proppen sitter.

Allvarligt tillstånd

Tillståndet är allvarligt och den som drabbas måste snabbt komma till sjukhus. Varningstecken:

  • Plötsligt insättande förlamningar, domningar, talsvårigheter
  • Plötsligt insättande kraftigt huvudvärk
  • Illamående och kräkning
  • Medvetslöshet

Förändring i livet

Att drabbas av stroke innebär ofta en stor förändring i livet, hjärnan behöver många månader att återhämta sig. Vissa funktioner kan ha skadats permanent och man måste ofta lära sig utföra saker på ett nytt sätt.

I rehabiliteringsarbetet finns mycket stöd och hjälp att hämta av specialutbildade sjukgymnaster, logopeder, arbetsterapeuter, läkare och psykologer med erfarenhet av hjärnskador.

Färre återfall i stroke bland yngre patienter

Majoriteten av de som drabbas  av stroke är över 65 år, men det har blivit vanligare att stroke drabbar yngre. En svensk studie visar dock att risken för återfall i stroke har halverats hos personer yngre än 55 år under de senaste 20 åren. Annika Rosengren är professor i medicin vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och har lett studien som finansierats av Hjärt- lungfonden.

Forskarna följde via medicinska register hur det gick för över 17 000 personer mellan 18 och 54 år i Sverige som drabbades av stroke, som berodde på en blodpropp i hjärnan, mellan 1987 och 2006. Av personerna i studien fick 14 procent en ny stroke inom fyra år. Forskarna räknade ut att den samlade risken för återfall i stroke var knappt 12 procent för män och lite lägre för kvinnor, knappt 10. Risken för återfall minskade med 55 procent för män och 59 procent för kvinnor i slutet av perioden jämfört med i början, enligt studien, som publicerats i tidskriften International Journal of Stroke.

Event runt om i landet

Internationella strokedagen infaller varje år andra tisdagen i maj och det sker under dagen en rad event runt om i landet. Årets tema är “Stroke har många ansikten”.Här följer ett kalendarium (orterna står i bokstavsordning) från STROKE – Riksförbundet:

BODEN
Entergallerian i Boden kl 10.30-14.00. Är du i riskzonen? Gratis blodtryckstagning med Apoteket Laxen och strokesköterska från lasarettet. Strokeföreningen Boden informerar.

BORENSBERG
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd har informationsmaterial om stroke och föreningen på Borensbergs Bibliotek.

BOXHOLM
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd har informationsmaterial om stroke och föreningen på Boxholms Bibliotek.

BÅLSTA
STROKE-Föreningen Håbo annonserar i lokaltidningen Bålsta-Bro Bladet.
I Bålsta Centrum kommer att finnas rollups, ges information till allmänheten om stroke och om föreningen, utdelning av informationsblad samt medlemsvärvning.
Ica Kvantum sponsrar med lite godsaker att bjuda på.

EKSJÖ
Strokeföreningen Höglandet Eksjö kommer att stå i den nya entrén på Höglandssjukhuset kl 10.00-14.00 och informera tillsammans med strokesjuksköterska/sjukgymnast. På kvällen hålls föredrag i aulan av läkare Lilian Phän. Vi ska försöka att få ambulansen att stå utanför.

ESKILSTUNA
Vi finns på Fristadstorget, klockan 11.00 – 14.00.
Vi berättar gärna om STROKE – som har många ansikten.
Kom och gör AKUT-testet hos oss!

Träffa oss:
AMBULANS med sjuksköterska, STROKE-sjuksköterska Åsa, Hjälpmedelskonsulent Åsa, tekniker Robert samt våra Strokemedlemmar.

En ambulans kommer att finnas på plats där personal visar hur det fungerar med stroke i ambulansen samt visning av bilen.

Hjälpmedelscentralen svarar på frågor, visar engreppsrullatorer, och många andra intressanta hjälpmedel för Strokedrabbade.

Strokesjuksköterskan kommer att svara på frågor, en tekniker från Hjälpmedelcentralen visar och hjälper till. Strokeföreningen har utställning, berättar om föreningen och hur det är att komma igång igen. Medlemmarna kommer att finnas på torget med information.

Välkomna till oss på Fristadstorget!

FALKÖPING
Informationsmaterial och bemanning av och till (kl 11-18) i Falköpings Bibliotek och Rehab avd på Sjukhuset samt InformationsCentrum Dagcentralen Läkaren – Välkomna!

GÄVLE
Strokeföreningen finns vid ICA-Maxi Gävle kl 11.00-14.00 och informerar om stroke samt erbjuder gratis blodtryckskontroll.

GÖTEBORG
Strokeföreningen Västra Götaland, Vegahuset, Vegagatan 55, Göteborg kl 15.00
Neurokirurg, överläkare Thomas Skoglund, SU/Sahlgrenska, besöker oss och berättar om neurokirurgernas behandlingsmöjligheter vid stroke och epilepsi.

HALMSTAD
Strokeföreningen i Hallands län finns på Alla Hjärtans Hus, Kyrkogatan 3 i Halmstad kl 16.00-18.00.
16.00 Information om stroke – Annika Svensson, strokesjuksköterska, Hallands sjukhus, Halmstad
16.30 Tid för frågor
16.45 Fruktpaus
17.00 Stroke har många ansikten – Kathinka Lindhe, journalist, intervjuar medlemmar från Strokeföreningen
Fri entré. Vi bjuder på frukt och dricka – Varmt välkomna!

HELSINGBORG
I Helsingborgs lasaretts foajé finns informationsbord där ni kan få råd och tips kl. 10-15 med representanter från Strokeföreningen Öresund, Patientutbildningscentrum (PUC) och DHS Hjälpmedelsbutik.
Föreläsning om stroke hålls kl 13.00 av Karin Johnsson överläkare neurologi, i Hörsalen på S-plan

HÄRNÖSAND/KRAMFORS
Strokeföreningen kommer att vara utrustade med “Strokevästar” för att informera och dela ut material vid Coop Forum Härnösand, Gallerian Kramfors och i Ramvik centrum

KALIX
ABF Företagsbyn i Överkalix kl 12.00-15.00. Är du i riskzonen? Gratis blodtryckstagning. Strokeföreningen Kalix informerar med bildspel om symtom och varningssignaler.

KRISTIANSTAD
Strokesjuksköterskor och styrelsemedlemmar från Kristianstads strokeförening med omnejd finns i Centralhallen på Centralsjukhuset i Kristianstad från kl 10.00 till kl 15.00. Där informerar vi om STROKE och om vår förening. Vi delar ut informationsblad samt har medlemsvärvning. Strokesjuksköterskor kommer att visa tum-EKG, kontrollera blodtryck och blodsocker. Annons i lokaltidning, Kristianstadsbladet.

KÖPING
Strokeföreningen Västra Mälardalen har uppdukat bord med strokebroschyrer, strokeinformation och föreläsning på Köpings stadsbibliotek kl. 18-20. Fri entré.
Anna Meisner berättar om hur dom jobbar på Hälsocenter på Köpings lasarett
Carina Nydestedt Svensson, Tandvårdsenheten Landstinget i Västerås, berättar om de olika ersättningar som finns att få för bl. a strokedrabbade
Ellinor Frohne Östlund från Köpings stadsbibliotek informerar om nedladdning av talböcker

LINKÖPING
Detta händer på Vagnhallen, Fontänen kl 16.00-19.00

Lena Fix, ordförande i Strokeföreningen i Linköping inleder med temat “Stroke har många ansikten”
Pia Wange från “FM-centrum” Framtidens Universitetssjukhus kommer att föreläsa och orientera oss om vad som är på gång med nybygget av sjukhuset. Frågor om fastigheter, lokaler, miljö och utrustning
Ulrika Eriksson från “Hagastall” berättar om Hästburen rehabilitering samt planerna för Smedstads nya ridsportcenter i Linköping
Presentation av “Årets eldsjäl för strokedrabbade”, Maria Dahlqvist, som på eget initiativ tillverkade armband med texten “AKUT” i röd färg som såldes till kolleger och andra samt skänkte hälften av intäkterna till Strokeföreningen i Linköping

I samband med aktiviteterna på Vagnhallen under eftermiddagen finns kaffe med hembakat bröd, lotterier och annan underhållning

På sjukhuset anordnas utdelning av AKUT-test korten och andra broschyrer, information om STROKE vid båda ingångarna på Universitetssjukhuset samt bjuder på GRATIS blodtryckstagningar som tas av vårdpersonal från Strokeenheten, alltid lika populärt.

Vi bjuder in Öst-nyheter, Corren-tidning och annan media till både sjukhuset och Fontänen.

Medlemmar hjälper till att sprida ut information på stan under dagen.

Vi annonserar i tidningarna, gör affischer som hängs upp överallt i Linköping, på sjukhuset samt vårdcentraler och boenden m.fl.

LYSEKIL
Strokeföreningen Fyrbodal kommer att finnas i Lysekil, på gator och torg. Vi delar ut broschyrer och programblad och berättar om vår verksamhet. Har Du, eller någon Du känner, haft stroke – Välkomna att höra av er!
Strokeföreningen Fyrbodal, Lasarettsvägen 17, Trollhättan, Tel. 0520-102 28

MALMÖ
Föreläsningar och blodtrycksmätningar på Skånes universitetssjukhus, Jan Waldenströms gata 5, Malmö kl 12.00-17.00
12.00-14.00 Blodtrycksmätning, personal från VO Neurologi, SUS
12.00-14.00 Utställare och Patientföreningar i foajén till aulan
14.00-17.00 Föreläsningar om stroke
14.00-14.45 Trombektomi från forskning till fungerande behandling – Andreas Arvidsson, neurolog, VO Neurologi, SUS
14.45-15.15 Oral hälsa – Kristoffer Emgård, tandläkare, Malmö högskola
15.15-15.45 Paus med frukt och vatten, utställning i foajén
15.45-16.15 Afasi – Pia Apt, logoped, VO Neurologi, SUS
16.15-16.45 Bilkörning efter stroke – Vera Denvall, psykolog, VE Geriatrik, SUS
16.45-17.00 Akut-testet – Mats Rosvall – överläkare, VO Neurologi, SUS
Ett samarrangemang mellan Patientforum och Verksamhetsområde Neurlogi vid Skånes universitetssjukhus samt flera patientföreningar
Fri entré (300 platser), ingen förhandsanmälan – Välkommen!

MANTORP
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd har informationsmaterial om stroke och föreningen på Mantorps Bibliotek.

MARIESTAD
Strokeföreningen Skaraborg Nätverk MTG (Mariestad, Töreboda, Gullspång) finns på Lundstedts Konditori i Mariestad kl 10.30-12.00 och ger personlig information och litteratur om stroke och rehabilitering. Medlemsvärvning. Vi bjuder på kaffe – Välkomna!

MJÖLBY
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd finns tillgängliga för samtal om stroke på Mjölby Bibliotek kl 14.00. Medverkande från Region Östergötland: Torbjörn Holmqvist (s) regionråd, samt personal från Rehab Väst.

MORA
Strokeföreningen i Norra Dalarna finns på ICA Maxi på Mora-Noret, inne i lokalen bredvid apoteket Hjärtat, kl 12.00-18.00. Vi delar ut “Lär dig känna igen tecken på stroke” och “Anhörig till någon som fått stroke”. Broschyrer och böcker finns också.

MOTALA
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd finns tillgängliga för samtal om stroke på Motala Bibliotek kl 10.00. Medverkande från Region Östergötland: Torbjörn Holmqvist (s) regionråd, Ulf Rosenqvist, överläkare på strokeenheten samt personal från Rehab Väst.

NYKÖPING
Strokeföreningen Nyköping Östra Sörmland har ”hyrt in” sig i gallerian Axet centralt i Nyköping. Vi ställer upp bord med informationsmaterial och använder våra rollups för att synas i vimlet i gallerian.

Styrelsemedlemmar och Strokesjuksköterska kommer att vara på plats i gallerian kl 11-17 för att informera och svara på frågor kring årets tema ”STROKE har många ansikten”. Det kommer att vara möjligt för intresserade att få kolla sitt blodtryck.
Vi blir sponsrade med frukt från en lokal handlare.

Vi kommer också att särskilt informera och uppmärksamma personal och patienter på den nystartade Stroke-enheten vid Nyköpings lasarett bl a genom att bjuda på lite extra kaffebröd och frukt under Strokedagen.

Vi annonserar i lokalpressen – Södermanlands Nyheter – Vår planering är också att få tidningen att skriva ett reportage.

OSKARSHAMN
Strokeföreningen i Oskarshamn med omnejd kommer att sprida information om stroke på Köpcentrum Flanaden och ICA Maxi Stormarknad
Vi tar även blodtryck i samarbete med strokeavdelningen på Oskarshamns sjukhus.

PITEÅ
Gallerian i Piteå kl 11.00-15.00 (entréplan vid rulltrapporna). Är du i riskzonen? Gratis blodtryckstagning. Strokeföreningen Piteå informerar.

SALA
Strokeföreningen Sala-Heby kommer att stå på torget och på biblioteket i Sala kl 11.00-14.00 och informera och dela ut broschyrer samt att även flagga för kvällen.
På kvällen kl 18.00 i Pingstkyrkan, Bråstagatan 6, Sala, kommer Mats Högback från Västerås och berättar om sin egen upplevelse om sin stroke. Varmt välkomna! Ingen anmälan och ingen avgift!

SIMRISHAMN
Onsdag den 11 maj kl 11-14 finns informationsbord i entrén på Simrishamns sjukhus

SKÄNNINGE
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd har informationsmaterial om stroke och föreningen på Skänninges Bibliotek.

SKÖVDE
På Elins Esplanad i Skövde deltar stroke-sköterska samt sjukgymnast och arbetsterapeut från strokeenheten på Skaraborgs Sjukhus i Skövde (SkaS) med personlig information om stroke och rehabilitering. Strokeföreningen Skaraborgs Nätverk Skövde deltar med blodtrycksmätning av sjuksköterska och visar ett bildspel om föreningens omfattande verksamhet. Medlemsvärvning – Hjärtligt välkomna!

STOCKHOLM – Strokeföreningen i Stockholms län
Utställning och föreläsning på Stockholms Sjukhem, Mariebergsgatan 22, Magnus Huss aula kl 16.30-19.30. Moderator: Kjell Holm, STROKE-Riksförbundet
16.00 Utställningen öppnar
17.00 Sjukhusdirektör Åke Seiger hälsar välkomna. Överläkare Ellinore Richardson presenterar Stockholms Sjukhems strokerehabilitering
17.20 Mina erfarenheter – Anneli Torsfeldt Heikeborn
17.35 Mina erfarenheter – Kim Landrup
17.50 Paus – vi bjuder på frukt och dryck
18.10 Om medicinsk tandvård för strokepatienter – Arne Olsson, Folktandvården
18.30 Om funktionsrätt – Stig Nyman, ordförande Handikappförbunden
18.45 Om rehabiliteringsfrågor – Sven Andréasson, ordförande STROKE-Riksförbundet
19.00 Avslutande frågestund med Stig Nyman och Sven Andréasson
Fri entré, föreläsningen är öppen för alla intresserade, föranmälan behövs inte men antalet platser är begränsat – Välkomna!

STOCKHOLM – Lokalföreningen i Norrort
Vi kommer att informera och dela ut informationsmaterial på
Danderyds sjukhus i huvudentrén mellan receptionen och Pressbyrån kl 11-14
I Täby Centrum, Apoteket Hjärtat, plan 1 kl 11-14

STOCKHOLM – Lokalföreningen i Södertörn
Aktiviteter planeras i Haninge Centrum kl 11.00-15.00 och vid Karolinska i Flemingsberg kl 10.00-15.00

Onsdagen den 11 maj genomförs aktiviteter i Nynäshamn utanför Gallerian Havet kl 11.00-14.00. Möjlighet till blodtryckstagning av kvalificerad personal finns på alla platser.

I Tyresö blir det ingen aktivitet under Strokedagen, men under Tyresöfestivalen (3 september) kommer föreningen att finnas på plats

SÖDERTÄLJE
Södertälje strokeförening kommer att sprida information om stroke och det ges
möjlighet till blodtryckstagning av kunnig personal på följande platser:
Tumba centrum, utanför apoteket Kronan, kl. 14.00-17.00
Varuhuset Kringlan i Södertälje, utanför apoteket Kronan, kl. 14.00-17.00
Södertälje sjukhus, i stora entrén, kl. 13.00-15.30

TIDAHOLM
OBS! Onsdagen den 11 maj på Gamla Torget och Kyrkans Hus kl. 10 – 13. Personlig information och litteratur om stroke och rehabilitering. Medlemsvärvning. Informationsmaterial på Tidaholms Bibliotek Välkomna!

TRANÅS
Information och utdelning av broschyrer sker på Kronans Apotek kl 10.00-13.00

TRELLEBORG
Utställning i foajén gällande stroke, där kommer även personal från avdelning 22 stå för att kunna svara på frågor.
Filmvisning om Stroke (ca 5 min) i konferensrum Trelleborgen. Tanken är att filmen ska visas var 15:e min från och med kl 13.15. Filmen avslutas med att vi går igenom AKUT-testet. Kontroll av blodtryck, puls och blodsocker för de som önskar i konferensrum Sveaborgen.

VADSTENA
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd finns tillgänglig på Vadstena Bibliotek kl 10.00. Roland Persson informerar om stroke.

VARBERG
Strokeföreningen Varberg med omnejd kommer att vara på Varbergs Sparbank, lokal Kattegatt, kl 13.00-15.30. Där berättar Fredrik och Jakob, som fick stroke i 20-års ålder, och deras anhöriga om sina resor, två goda exempel.

VÄREND/VÄXJÖ
I Värend/Växjö finns Strokeföreningen Värend på plats i foajén på centrallasarettet. I Hälsobiblioteket på samma plats kommer strokesjuksköterskor att finnas för att ta blodtryck och ta emot frågor.
Under hela maj månad har Strokeföreningen i Kronobergs län och Strokeföreningen Värend utställning om stroke i Hälsobiblioteket, fakta, funktionsnedsättningar, rehabilitering, förebyggande och livsstil är huvudsaken. Även STROKE-Riksförbundets roll och vision finns med, liksom den nya affischen om ”Stroke har många ansikten” och Strokefonden.

YSTAD
Strokeföreningen Ystad med omnejd vill sprida information om stroke och lära ut hur man upptäcker stroke. Vid misstanke på stroke, ring 112
Parad “Ett värdigt liv efter stroke” Kl 10.00 från Österportstorg via St. Östergatan till Stortorget och informationsbord i Lasarettsentrén, Biblioteket och ICA Kvantum mellan kl 11-14

ÄNGELHOLM
Föreläsning om Stroke hålls av Björn Hedström, överläkare kl 15.00-16.00 i Strokeföreningen Nordvestens lokal, Gasverksgatan 25, Ängelholm
Möjlighet att i anslutning till föreläsningen göra blodtryckskontroll finns. Sjuksköterska från strokemottagningen i Helsingborg samt representant från Patientutbildningscentrum (PUC) finns på plats. I samarbete med PUC/biblioteket på Helsingborgs lasarett finns ett bokbord och lästipslistor.

ÖDESHÖG
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd har informationsmaterial om stroke och föreningen på Ödeshögs Bibliotek.

ÖREBRO
Strokeföreningen Örebro län bjuder in till öppen föreläsning på Universitetssjukhuset Örebro, Bohmansson-salen mellan kl 14.00-17.00
14.00-15.00 Nya strokeenheten på neurologen USÖ – Martin Gunnarsson, verksamhetschef, Maria Thor, avdelningschef, Malin Jansson, arbetsterapeut och Sandra Caris, sjukgymnast
15.30-16.00 Paus med förfriskningar
16.00-17.00 Rehabiliteringsverksamheter i Örebro kommun
Rehabilitering i hemmet – Susann Rolfsson och Åsa Erkers, arbetsterapeuter
Rehabilitering på dagverksamhet – Linda Ingemarsson och Pernilla Widarsson, arbetsterapeuter

ÖSTERSUND
Stroke Länsföreningen Jämtland/Härjedalen har engagerat Strokeavdelningen som kollar blodtryck och ger trombolysinformation. Det Mobila Stroketeamet medverkar också. Flera från styrelsen kommer att vara med denna dag och vi kommer att finnas i entréhallen på Östersunds sjukhus. Där kommer även Radio Jämtland att vara med för att göra reportage, prata med personal från strokeavdelningen, det mobila Stroketeamet samt övriga som besöker oss, även vi som är medlemmar i föreningen naturligtvis.

Annons:

Källor:

Hjärt- lungfonden, DN.se, Stroke - riksförbundet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: