Ange ditt sökord

Nivåerna av björkpollen i år tros hamna över medel på Västkusten. Foto: Shutterstock

Nivåerna av björkpollen i år tros hamna över medel på Västkusten. Foto: Shutterstock

Intensiv pollensäsong i år

En något senare vår komprimerar årets pollensäsong vilket tyder på att den kan bli intensivare än vanligt.

Annons:

Det konstaterar bland annat forskare vid pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. 

Kortare säsong

Med stigande värme sätter blomningen fart och även om forskarna säger att det kan bli mer pollen i år betyder det samtidigt att säsongen skulle kunna bli kortare än vanligt, i alla fall för trädpollen. 

Aslög Dahl vid Göteborgs universitets pollenlaboratorium säger till Svenska dagbladet att även om det är ovanligt med en så sen pollensäsong kommer det inte att bli något “rekordår” för pollen i år för det ser man redan året innan. 

Björkpollen över medel på västkusten

På pollenlaboratoriet tror man att mängden björkpollen kommer att vara mindre på östkusten medan björkpollennivåerna på västkusten tros hamna över medel.

Vad det gäller gräspollen så bäddar det kalla vädret för att gräspollenallergikarna förmodligen får ett lugnt år i år. 

Hasseln blommar

Naturhistoriska muséet skriver i ett pressmeddelande att hasseln nu har börjat blomma i södra Sverige. Samtidigt “kraftsamlar” alarna med frömjöl och pollen och idegran blåser in från sydligare delar av Europa som Danmark och Tyskland.

Under pollensäsongen så brukar det efter hassel och al följa pollen från sälg och vide och därefter alm, björk och ek. 

Håll koll och påbörja medicineringen i tid

Vet du med dig att du har problem i samband med pollensäsongen vinner du på att påbörja din medicinering tidigt. Att medicinera som vanligt eller mer under själva säsongen hjälper tillfälligt men det är bra att ta sin medicin redan under den tidigare delen av våren även om man inte känner av några direkta besvär just då.

Det finns olika hemsidor, bland annat hos Naturhistorisk riksmuséet, där du kan följa pollensäsongen genom så kallade “pollenrapporter”. Då vet du var det är “som värst” och kan också anpassa dig så gott det går till det. 

Symtom vid pollenallergi

  • Nästäppa
  • Nysningar
  • Kliande hals
  • Kliande ögon
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Irriterade luftvägar

Känner du igen dig och har haft besvären i över en vecka kan du ha pollenallergi. Kontakta din vårdmottagning för att få vidare utredning, tips, råd och behandling. Pollenallergi kan ibland förväxslas med förkylning så om du tror dig vara allergisk är det viktigt att du får en diagnos. Allvarliga och obehandlade besvär av allergi kan i värsta fall leda till att du drabbas av astma.

Förebyggande åtgärder vid pollenallergi

Du kan själv göra åtgärder som mildrar besvären under pollensäsongen. 

Anpassa dig efter pollensäsongen och pollenrapporten genom att medicinera dig enligt ordination. Om du vet att du ska resa någonstans där det finns extra mycket pollen kan du behöva ändra din dosering. När det är som värst kan du försöka undvika, även om det såklart är svårt när vädret är härligt, att vara ute längre stunder. Dagg, som finns på kväll och morgon, och regn hjälper till att binda pollen och minskar pollenhalterna i luften och kan mildra dina besvär. 

Tänk på att tvätta kläder och hår eftersom pollen fastnar, om du har hund eller katt kan det vara bra att borsta av ditt husdjur utomhus och tvätta hunden eller katten för att minska risken att din hund eller katt tar med sig mer pollen in.

Rökning försämrar ofta besvären i samband med astma och allergier, du bör därför undvika att röka själv eller att någon i din omgivning röker. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: