Ange ditt sökord

Ju närmare relation vi har, desto mindre energi räknar hjärnan med att behöva förbruka. Foto: Shutterstock

Ju närmare relation vi har, desto mindre energi räknar hjärnan med att behöva förbruka. Foto: Shutterstock

Hålla hand bra för hjärnan

När du umgås med dina nära och kära ställer din hjärna in sig på att vila vilket minskar hjärnans stresspåslag. Ett sätt att göra hjärnan trygg och avslappnad är till exempel att hålla någons hand.

Annons:

Hjärnan är ständigt i arbete och tidigare har man ansett att den försätts i viloläge, sitt utgångsläge, när vi är ensamma och inte utsätts för några stimuli. En ny hypotes från psykologiprofessorn James Coan menar att det egentligen är tvärtom, att hjärnan ställer in sig på ”default”, vila, när vi umgås med personer som är oss kära. 

Nära relationer är mest energibesparande 

James Coan beskriver det som att närvaron av andra människor gör att hjärnan dramatiskt minskar energin som den ägnar åt problemlösning. Mänsklig gemenskap skickar signaler till hjärnan som säger att den kan återgå till, eller stanna kvar i vila.

Från den forskning som James Coan och hans kollegor har fört visar det sig att det mest energisparande är att omge sig med personer vi litar på. Ju närmare relation vi har, desto mindre energi räknar hjärnan med att behöva förbruka.

Hjärnan gör bränslekalkyl för att spara energi

Det hela fungerar som så att hjärnan gör en bränslekalkyl i alla situationer – dess tillgång, åtgång och sparmöjlighet. Utifrån bränslekalkylen ser den sedan till att vi använder så lite energi som möjligt, och vad forskarna har sett verkar samarbete med andra optimera vår egen energiförbrukning.

James Coen hänvisar till studier där försökspersoner har fått stå nedanför en backe och bedöma lutningen. Resultaten har då visat att man bedömer backen som brantare om man ska gå uppför den själv och ännu brantare om man bär en ryggsäck. Har man däremot sällskap med någon som står en nära, då upplevs backen flackare än vad den egentligen är. 

Med det menar han att hypotesen om att mänskliga relationer har en energibesparande effekt på hjärnan stämmer. 

The social baseline theory 

Forskargruppen har valt att kalla hjärnans viloläge för ”the social baseline theory”, just för att hjärnan verkar hushålla med sin energi som allra bäst när vi befinner oss i sociala sammanhang. Denna teori anser de är mer sannolik än ”the individual baseline” som man förut benämnde hjärnans utgångsläge.

Är man ensam så tror hjärnan att man måste lösa alla problem själv, och finns det människor i ens närhet så uppfattar den det som färre problem att lösa. Stresspåslagen i hjärnan sjunker helt. James Coan är övertygad om att det beror på at hjärnan är gjord för att ha folk omkring sig. 

Samspel med andra gör hjärnan trygg

Än så länge är det inte känt varför nära relationer verkar energibesparande för hjärnan, men det spekuleras i att riskspridning och att dela på arbetsbördor kan vara två anledningar. Båda skälen grundar sig i att man arbetar tillsammans med andra, vilket signalerar till hjärnan att gå tillbaka till viloläge. 

För att hjälpa hjärnan på traven med detta tipsar James Coan om att hålla hand, men även andra sätt som gör att man bygger relationer och samspelar med andra är bra. Då blir hjärnan trygg och räknar med att vi löser problemen tillsammans istället för ensamma. 

 
Annons:

Källor:

Svenska Dagbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: