Ange ditt sökord

Gardasil har erhållit ett positivt utlåtande för att användas som förebyggande behandling mot analcancer. Foto: Shutterstock

Gardasil har erhållit ett positivt utlåtande för att användas som förebyggande behandling mot analcancer. Foto: Shutterstock

HPV-vaccin mot analcancer

Årligen drabbas cirka 150 personer  i Sverige av analcancer. Nu kan vaccinet Gardasil, som används mot livmoderhalscancer, komma att användas för att förebygga analcancer.

Annons:

Det skriver Dagens medicin.

Vaccin mot HPV

Gardasil är, tillsammans med Cervarix, godkänt vaccin mot livmoderhalscancer och HPV-viruset.

I Sverige erbjuds alla flickor i årskurs 5 och 6 att vaccineras mot livmoderhalscancer.

Förebygga analcancer

Enligt en ny studie kan Gardasil förebygga analcancer kopplat till HPV-virus av typerna 6, 11, 16 och 18. CHMP, som är den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkomitté, har nu beslutat att ge Gardasil ett positivt utlåtande för att använda Gardasil som förebyggande behandling mot analcancer. 

Det formella beslutet om godkännande kvarstår dock och det fattas av EU-kommissionen. 

Fakta analcancer

Analcancer är en cancertumör i den yttersta delen av ändtarmen. Det är en ovanlig sjukdom och drabbar endast 100-150 personer årligen i Sverige, ungefär 75% är kvinnor. I Stockholm/Gotland regionen ser vi cirka 35 nya fall varje år. Medelåldern vid insjuknande är 66 år. 

Många av de tänkbara symptomen är desamma som för den betydligt vanligare ändtarmscancern och utredningsgången är väsentligen densamma, men behandlingen skiljer sig åt. I flertalet fall av analcancer behöver man inte göra någon större operation. Följande symtom kan vara analcancer (eller ändtarmscancer) men kan också vara orsakade av en godartad åkomma:

  • Blod i avföringen
  • Ändrade avföringsvanor
  • Knöl vid ändtarmsöppningen
  • Smärta 

Upplever du något eller några av symtomen ovan, kontakta din vårdmottagning för konsultation och vidare utredning.

Källa: Dagens medicin, Karolinska Sjukhuset

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: