Ange ditt sökord

Hörseln filmad i nytt mikroskop

Hörseln filmad i nytt mikroskop

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en ny typ av mikroskop som gör det möjligt att se hörseln. När örat träffas av ett ljud vibrerar innerörats sinnesceller med extremt små rörelser - rörelser som forskarna nu har lyckats filma.

Annons:

I innerörat finns tunna utskott som kallas stereocilier. Dessa stereocilier omvandlar ljudvågens mekaniska energi till elektriska impulser, som i sin tur gör det möjligt att höra. Forskarna på Centrum för hörsel- och kommunikationsforskning vid Karolinska Institutet har särskilt studerat en typ av sinnescell, de inre hårcellerna, vars stereocilier inte sitter fast i någon närliggande struktur.

Det har tidigare varit oklart hur dessa inre hårceller stimuleras av ljudvågor. Bilder tagna med det nya mikroskopet visar att stereocilierna stimuleras genom att de interagerar med den vätska som omger cellen. Rörelser är mycket små, av närmast molekylära dimensioner. Då svagt ljud träffar örat rör sig stereocilier med ungefär 10 miljarddelar av en meter, och denna rörelse upprepas hundratals eller tusentals gånger varje sekund.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: