Högt kolesterol

Högt kolesterol

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Förhöjt kolesterol ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdom och påverkar även din allmänna hälsa. Högt kolesterol beror i stor utsträckning på livsstilsrelaterade faktorer såsom onyttig kost, rökning och dåligt med motion. På samma sätt är också en del av behandlingen beroende av livsstilsförändringar.

Kolesterol är ett fettämne som finns i alla kroppens celler. Kolesterol behövs bland annat för att bilda cellväggar, tillverka vissa hormoner och D-vitamin och för att vårt matsmältningssystem ska fungera. 

LDL-kolesterol och HDL-kolesterol

LDL-kolesterol, också kallat ”det onda” kolesterolet, är partiklar som transporterar kolesterol i blodet från levern ut till kroppens olika celler. Cellerna använder det kolesterol de behöver och eventuellt överflödigt kolesterol stannar kvar i blodet. Om det finns för mycket LDL-kolesterol i blodet kan det lagras in i kärlväggarna. 

HDL-kolesterol, också kallat ”det goda” kolesterolet, är partiklar som transporterar överflödigt kolesterol tilllbaka till levern.

Vilka nivåer kolesterolet ska ligga på är olika om man har riskfaktorer eller ej. Om man har någon hjärt-kärlsjukdom eller annan faktor som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom brukar gränsen ligga på en halt av totalkolesterol vara 5,0 millimol per liter, och vid mycket hög risk 4,5 millimol. Halten av det skadliga kolesterolet, LDL, bör då vara högst 3,0 millimol per liter, och vid mycket hög risk 2,5 millimol. Det nyttiga kolesterolet, HDL, ska inte vara lägre än 1,0 millimol per liter. Halten av triglycerider bör inte vara högre än 2,0 millimol per liter. Om man är frisk och inte har någon annan riskfaktor kan kolesterolhalten ligga högre utan att man behöver oroa sig.

Faran med högt kolesterol

Kolesterol har stor betydelse för hur din kropp fungerar varje dag samtidigt som för mycket kolesterol i blodet på längre sikt inte är bra för hälsan. 

För mycket kolesterol kan leda till inlagring av kolesterol i blodkärlen, som gör dem trånga, vilket gör det svårare för hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen. Att ha ett högt kolesterolvärde innebär att du löper ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. 

Andra faktorer som bidrar till risk för hjärt-kärlsjukdom är:

 • ålder (ökad risk med högre ålder)
 • kön (ökad risk för män)
 • rökning
 • högt blodtryck
 • diabetes
 • övervikt
 • ärftlighet
 • stress

Behandling vid högt kolesterol

Problem med högt kolesterol är tätt sammankopplat med livsstil. Tidigare fick man först livsstilsrelaterade råd som att gå ner i vikt eller sluta röka och om det inte hjälpte sattes läkemedelsbehandling in. 

Idag kombinerar man istället läkemedelsbehandling och livsstilsråd och det vanligaste läkemedlet mot förhöjt kolesterol är statiner. 

Statiner och andra läkemedel vid behandling av högt kolesterol

Statinerna hämmar produktionen av kolesterol i levern och förhindrar produktionen av det onda LDL-kolesterolet. 

I kombination med statiner kan man även ge gallsyrabindare som stimulerar levern att bryta ner mer kolesterol. Innan statinerna fanns var det vanligt att man behandlade högt kolesterol med nikotinsyra. En behandling som kan vara aktuell om du inte skulle tåla statiner. En annan typ som är vanlig vid behandling av högt kolesterol är fibrater. Fibrater påverkar kolesterolcykeln och används som behandling främst om du inte svarar på behandling med statiner. Många behöver kombinationsbehandling med läkemedel som minskar upptaget av kolesterol från tarmen i kombination med statiner för att få ner sina kolesterolvärden tilläckligt. 

Biverkningarna vid behandling med statiner kan vara ömhet och värk i musklerna medan det vid behandling med fibrater kan förekomma illamående och diarré. Din läkare försöker ta fram den optimala behandlingen för just dig samtidigt som det är viktigt att påpeka om du upplever oväntade biverkningar av din behandling.

Viktigt med rätt fettkvalitet

Typen av fett, det vill säga den fettkvalitet som vi får i oss genom maten, påverkar kolesterolnivåerna i blodet. Ett stort intag av mättat fett (som finns i smör, ister, feta köttprodukter, pajer och bakverk mm) kan öka mängden kolesterol som produceras i levern, vilket ökar kolesterolvärdet i blodet. 

Genom att göra några förändringar i kosten kan man påverka kolesterolet i positiv riktning (1). Ersätt mättat fett med fleromättat fett (som finns i vegetabiliska oljor, nötter och fröer samt livsmedel tillverkade av dessa produkter). Minska intaget av transfett (som kan finnas i kakor, bakverk, kött och smör) så mycket som möjligt. En viktig insats för ett hälsosamt hjärta är också att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

Mat med aktiva ämnen

I vanlig mat finns en del spännande ämnen som har inverkan på kroppens kolesterolvärden, bland annat växtsteroler. Man har visat att intag av 2-2,5 g växtsteroler per dag, som en del av en hälsosam kost och livsstil, kan sänka LDL-kolesterolet med 10-15 %. Växtsteroler och växtstanoler är det mest effektiva sättet att med kosten sänka LDL-kolesterolet. 

Växtsteroler finns naturligt i många livsmedel som vegetabiliska oljor, nötter, frön, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker. Eftersom de har en kemisk struktur som liknar kolesterol, leder intag av växtsteroler till minskad absorption av kolesterol i tarmen. 

Det optimala intaget av växtsteroler för att uppnå en betydande kolesterolsänkande effekt är 2-2,5 g per dag, vilket är ca 5-10 gånger mer än vad en vanlig kost innehåller. Därför är det mer realistiskt och enkelt att få i sig den mängden genom att äta livsmedel berikade med växtsteroler, till exempel Becel pro.activ. 

Hälsotips för din hälsa och för ditt hjärta

 • Ät mycket frukt och grönsaker – 5 portioner per dag, gärna mer.
 • Ät regelbundna måltider, baserade på stärkelserika livsmedel som potatis, ris, pasta, bröd och spannmålsprodukter. Välj fullkornsalternativ när det är möjligt. 
 • Om du har ett högt kolesterolvärde kan du välja livsmedel med tillsatta växtsteroler som matfett, mjölkdryck eller yoghurt. 
 • Till mellanmål kan du välja färsk frukt, eller en smörgås.
 • Försök undvika feta charkuterivaror, smör och andra feta mejeriprodukter, kakor och bakverk, som innehåller mycket mättat fett.
 • Använd ett mjukt matfett som innehåller mer omättat fett till smörgås.
 • Använd flytande margari n eller oljor som t.ex. rapsolja, olivolja eller solrosolja till matlagning och bakning. 
 • Välj magert kött och magra mjölkprodukter, gärna nyckelhålsmärkta. 
 • Försök äta 2-3 portioner fisk i veckan. Gärna feta sorter som sill, makrill, lax och sardiner.
 • Var försiktig med salt och socker.
 • Undvik att röka.
 • Rör på dig! Experter rekommenderar minst 30 minuters motion om dagen. 
 • Bibehåll eller uppnå en hälsosam kroppsvikt och kroppsform. 

Källor: 1. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ 1997; 314(7074): 112-117.

Mer läsning: