Ange ditt sökord

I sjuårsåldern gjorde Linus Holgersson ett allergitest. Foto: Shutterstock

I sjuårsåldern gjorde Linus Holgersson ett allergitest. Foto: Shutterstock

Fri från allergisymtom

Att ha jobbiga besvär på grund av allergi kan vara riktigt tufft. Som förälder till ett allergiskt barn vill man inget annat än att hitta bot. Mamma Iréne beslöt sig tidigt för att ta saken i egna händer och funderade fram och tillbaka tills hon hittade en orsak – något med den konstgjorda citronsyran verkade vara ”boven i dramat”. Numera är sonen symtomfri, så länge han utesluter vissa livsmedel.

Annons:

I sjuårsåldern gjorde Linus Holgersson ett allergitest som visade att han inte tålde björkpollen, gräs och vissa pälsdjur. De jobbigaste symtomen var svullna och kliande ögon men även näsan som ibland rann.

– Jag minns somrar när vi var på segelsemester och symtomen blev allt värre, säger mamma Iréne Hultqvist. Vi fick avsluta ledigheten med ett besök på vårdcentralen, där han fick kortisontabletter för att dämpa symtomen. Ögondroppar och nässprayen vi hade, fungerade sällan speciellt bra.

Somrarna var värst

Värst var somrarna, fram till augusti, men även resten av året fanns tydliga symtom. Det är jobbigt att hela tiden ha kliande ögon och att dessutom känna sig extra trött gör inte saken bättre. Det var nog svårare för honom än för kompisarna att vara alert på fotbollsträningen, menar Iréne. Ända sedan hennes son fick diagnosen har hon funderat kring varför. Det finns inga större problem med allergi i släkten och familjen lever ju i samma miljö – så varför just han? För 50 år sedan var fler hemma med barnen och det lagades ”riktig” mat. Nu äter man mer helfabrikat med olika tillsatser. Slutsatsen Iréne drog var att det måste vara något i maten.

– Vid något tillfälle märkte jag att när Linus drack läsk blev han mycket sämre. Därför bestämde jag mig för att utesluta alla produkter med E330-E333 och citronsyra. Resultatet var tydligt – efter ett och ett halvt dygn hade symtomen försvunnit. Sedan dess har han varit mer eller mindre symtomfri, så länge han tänker på vad han äter.

Kontaktade livsmedelsverket

Iréne har kontaktat livsmedelsverket och fått de data som finns inom området, men tyvärr finns det mycket få studier med god metodik.
Irénes son har som vuxen allergitestat sig igen, vilket visar att han fortfarande är allergisk mot samma ämnen. Idag slipper han dock symtomen, tack vare förändrad kost. Linus kan äta citrusfrukter, det vill säga naturlig citronsyra, så det måste vara något med den kemiskt framställda produkten, menar Iréne.

– När man köper färskpressad juice slipper han symtom, men han klarar inte att dricka juice från koncentrat.
Citronsyran är framställd genom en jäsningsprocess med den svarta mögelsvampen, Aspergillus Niger, vilken dessutom är allergiframkallande – alltså inte på citroner. Vet någon med säkerhet att spår av mögelsvampen inte hänger kvar i den kemiska slutprodukten frågar sig Iréne? Livsmedelsverket har inte svarat henne på den frågan.

– Idag är min son vuxen, men jag brinner fortfarande för att föra ut mitt budskap till andra med allergier, säger Iréne. Visionen är att fler studier görs inom området, men innan detta är klart vill jag poängtera att man inte har något att förlora på att testa att utesluta citronsyra ur kosten. Om man slipper symtomen är det ju en enkel lösning på ett ofta jobbigt problem – tänk att slippa kliande ögon och rinnande näsa!

Vill ni veta mer kontakta [email protected]

Kommentar
Allergi och överkänslighet mot citronsyra är extremt ovanligt, menar Ylva Sjögren Bolin, Fil dr och kemist på Forsknings- och utvecklingsavdelningen på livsmedelsverket. Det är istället livsmedel som mjölk, ägg och jordnötter som är de vanligaste orsakerna till reaktioner på mat. Bland konserveringsmedel finns det en del personer (särskilt astmatiker) som reagerar på svaveldioxid och sulfiter. Även bensoesyra (och dess salter) samt lysozym kan framkalla överkänslighetsreaktioner.

Fakta om citronsyra
Citronsyra är genomskinliga kristaller som säljs som ett vitt pulver. Runt 70 procent av citronsyran används i livsmedel, drycker och godis, men även i rengöringsmedel. Förutom att det smakar syrligt, hindrar det bakterietillväxt. Det fungerar som antioxidant och hindrar härskning. Den är den enda större industrikemikalie som framställs helt på biologisk väg. Citronsyra framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel. Citronsyran är en kroppsegen substans och har en kemisk struktur som inte kan ge upphov till allergiska (IgE-medierade) reaktioner, menar Nils-Gunnar Ilbäck, Professor Toxikologiska enheten.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: