Ange ditt sökord

År 2015 var det över 1000 personer 65 år och äldre som dog av orsaker som kan kopplas till alkohol.  Foto: Shutterstock

År 2015 var det över 1000 personer 65 år och äldre som dog av orsaker som kan kopplas till alkohol. Foto: Shutterstock

Fler äldre dör av orsaker kopplade till alkohol

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att andelen äldre som dör av orsaker som kan relateras till alkohol ökar. Man befarar också att det kan finnas ett stort mörkertal när det gäller antalet skador som orsakas av alkoholintag.

Annons:

Personal på äldreboenden eller inom hemtjänsten, men också primärvården, har en viktig roll i att uppmärksamma tecken på alkoholmissbruk bland äldre.

Som äldre påverkas man annorlunda av alkohol

Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, säger att det har blivit mer socialt accepterat att ta ett glas vin till maten, men en risk med ett sådant beteende är att det kan bli svårare att hålla i schack när man går från arbetsliv till pensionärsliv. När man blir äldre påverkas kroppen annorlunda av alkohol och alkoholen kan även reagera med eventuella mediciner som man tar. 

Kan finns ett mörkertal

År 2015 var det över 1000 personer 65 år och äldre som dog av orsaker som kan kopplas till alkohol. Mäter man det i antal dödsfall per hundratusen personer motsvarar det 53,5 personer, vilket är en ökning med 41 procent sedan 2001. Samtidigt minskar dödsfallen med alkoholrelaterade orsaker bland de som är mellan 20 och 64 år, enligt Socialstyrelsens rapport.

Däremot kan det finnas ett mörkertal när det gäller antalet skador som orsakas av alkoholintag. En fallskada kan till exempel bero på alkoholintag, men det är inte alltid det kontrolleras när den äldre kommer in till akuten. 

Andelen kvinnor ökar mest

Allt fler äldre får också vård för diagnoser relaterade till alkoholmissbruk. Allra mest syns en ökning bland andelen kvinnor – i den specialiserade öppenvården har exempelvis kvinnor 65–84 år som får vård för alkoholdiagnoser fördubblats mellanåren 2006 och 2015.

Michaela Prochazka säger att primärvården har en viktig roll när det gäller att upptäcka missbruk hos äldre. Annars är det ofta personal på äldreboenden eller inom hemtjänsten som ser de första tecknen. Dock är det bara en tredjedel av hemtjänstverksamheterna och de särskilda boendena som har rutiner för vad man som personal bör göra vid misstanke eller upptäckt av beroende. 

Annons:

Källor:

Socialstyrlesen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: