Ange ditt sökord

Fibromyalgi – nya behandlingar

Fibromyalgi – nya behandlingar

Fibromyalgi är nu en internationellt accepterat begrepp och nya läkemedelsbehandlingar kommer inom kort.

Annons:

I Läkartidningen nr 35, 2008 ger överläkaren Ralph Nisell, reumatologiska kliniken Karolinska universitetssjukhuset samt överläkaren Eva Kosek, klinisk neurovetenskap Karolinska institutet, en översikt av dagens kunskap kring fibromyalgi.

Fibromyalgi syns inte utanpå

Fibromyalgi är ett syndrom med långdragen muskelvärk och ökad smärtkänslighet överlag. Den ökade smärtkänsligheten beror på hjärnans hantering av kroppens signaler inte fungerar. I blodet eller i musklerna kan man inte hitta några inflammatoriska processer varför det tidigare var många läkare som inte trodde på patienter som klagade på smärtan.

Nya läkemedel

Eftersom besvären finns i hjärnan så har man fått effekt av läkemedel som förändrar nivårena av signalsubstanser. Det är två olika behandlingar som borde komma inom några månader. Dels är det antidepressiva läkemedel som höjer nivårena av serotonin och noradrenalin. De heter Cymbalta och Efexor (dessa används i dag som antidepressiva läkemedel). Den andra behandlingen är preparatet Lyrica som idag används mot epilepsi, nervsmärta och ångest.

Andra behandlingar

-Information om sjukdomen är viktigt.
-Fyskisk träning såsom träning i vatten eller lågintensiv stryke-, konditions- eller uthållighetsträning minskar smärtan och ger positiva effekter på signalsubstanserna i hjärnan.
-Kognitiv beteendeterapi (KBT) minskar inte smärtan men ger en ökad livskvalitet .
-Deltidsjukskrivning är bättre än heltidssjukskrivning

De båda överläkarna som skrivt artikeln avslutar med: “Hur denna nya kunskap om fibromyalgi sedan ska förmedlas ut bland Sveriges läkare blir givetvis en utmaning, så att fibromyalgidrabbade fru Svensson slipper möta en husläkare som säger att sjukdomen inte existerar ellar att någon medicinsk behandling inte finns”

Läs artikel om fibromyalgi
Läs även mer om fibromyalgi på Sveriges Fibromyalgiförbund

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: