Förstoppning

Förstoppning

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Att bli hård i magen och få förstoppning drabbar alla någon gång och blir vanligare ju äldre man blir. Många finner sig i situationen och söker inte hjälp trots att det finns.

Om man inte behandlar förstoppning kan det efter en längre tid bildas fickor på tarmen. Det kan också göra att man får hemorrojder och analsprickor. Det finns ett flertal receptfria läkemedel som kan hjälpa vid förstoppning.

Varför blir man förstoppad

Förstoppning är när man tömmer tarmen färre än två gånger i veckan och när man har besvär med att avföringen är hård och trög att få fram. För det mesta beror det på att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer.

Förstoppning är också vanligt att få om man ändrar sina matvanor, är orolig eller stressad. En del läkemedel och viss mat kan också ge förstoppning. Oftast går besvären över av sig själv eller genom att man till exempel ändrar sina matvanor.

Vanliga symtom vid förstoppning

När man är förstoppad är det vanligt att man går på toaletten mer sällan än vanligt. Avföringen brukar vara hård och svår att få ut.

Många beskriver det som att det inte känns som att tarmen är tömd efter man har bajsat. Det är inte helt ovanligt att man får sprickor i ändtarmen och att man kan blöda lite.

Förstoppning i samband med IBS

IBS, även kallat kolon irritabile eller känslig tarm är en sjukdom som du kan drabbas av i 30- till 40-årsåldern. Sjukdomen innebär att du har olika besvär som har med mag- och tarmkanalen och göra, däribland förstoppning. Orsaken till IBS är i dagsläget okänd men man vet att det är många som lider av den här typen av besvär.

 • Typiskt för IBS är att du drabbas av 
 • magont, som går över när du tömmer tarmen
 • förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge
 • ibland andra besvär som hjärtklappning, täta vattenkastningar, värk i underlivet

Ett stort problem för den som drabbas av IBS är gas i tarmarna, något som kan komma och gå i perioder. Gaserna kan även orsaka smärta i magen och man kan känna sig uppblåst. Besvären med gas kan bli värre om man äter kost som är till exempel kål, bönor, lök och fiberrik mat. Gasbildning i magen kan inte bara vara besvärande på grund av smärtan utan för många är det genant att känna att man går runt och "släpper gas". Har du problem med gasbildning rekommenderas ofta läkemedlet Inolaxol som används mot förstoppning men inte  ger ökad gasbildning.

Om du lider v IBS kan du göra några små åtgärder på egen hand, till exempel skaffa dig mer regelbundna toalettbesök och börja motionera då motion kan ge en bättre allmänhälsa. Det finns även läkemedel och andra behandlingsalternativ att tillgå.

Behandling vid förstoppning/IBS

Om man inte lyckas förebygga sina besvär utan ändå blir förstoppad, finns det olika typer av receptfria medel som kan hjälpa. 

 • Bulkmedel /Volymökande medel ökar tarminnehållets volym och ger avföringen normal konsistens.
 • Osmotiska läkemedel, verkar genom att behålla vatten i tjocktarmen. Det gör avföringen mjuk och underlättar passagen.
 • Tarmstimulerande laxermedel ger en snabb effekt genom att påskynda tarmrörelserna och tömma hela tjocktarmen. Bör inte användas mer än en vecka.
 • Vid problem med gasbildning rekommenderas ofta läkemedlet Inolaxol som används mot förstoppning men inte ger ökad gasbildning.

Förutom läkemedel händer det att man arbetar med avslappning, skriver ut kramplösande/tarmlugnande läkmedel eller använder andra metoder för att minska känslan av uppblåst mage. Tala med apotekspersonal eller din läkare för att få rätt hjälp för dig om du upplever besvär med gaser och förstoppning.

Söka vård

Om man har förstoppning och samtidigt något av följande symtom ska man snarast ta kontakt med en vårdcentral:

 • viktminskning
 • blod i avföringen
 • kraftig smärta i mage

Så kan du komma tillrätta med förstoppning

Ofta beror förstoppning på att man äter för lite fibrer, dricker för lite vätska, rör på sig för lite. Det kan också bero på att man är stressad. För att komma tillrätta med förstoppning finns det några viktiga saker att tänka på.

 • Ät vid regelbundna tider och gå på toaletten regelbundet
 • Drick mycket vätska
 • Ät mer fibrer så att tarmen får arbeta
 • Motionera