Ange ditt sökord

Sverige har, jämfört med övriga Europa, relativt låg antibiotikaförbrukning Foto: Shutterstock

Sverige har, jämfört med övriga Europa, relativt låg antibiotikaförbrukning Foto: Shutterstock

Europeiska antibiotikadagen: Hjälp till att skydda antibiotikan

Antibiotika ska bara användas när det verkligen behövs, då kan det rädda liv men antibiotikaresistens är ett hot mot vår hälsa. Idag är det europeiska antibiotikadagen då man uppmärksammar hotet som antibiotikaresistens innebär.

Annons:

Europeriska antibiotikadagen är ett gemensamt initativ i hela EU för att öka medvetenheten om antibioitkaresistens och vad det kan ha för negativa konsekvenser för världens befolkning. 23 svenska myndigheter och organisationer gör i samband med antibiotikadagen en gemensam informationsinsats under namnet Skydda antibiotikan.

Bara användas när det behövs

Antibiotika kan rädda liv men antibiotika ska samtidigt bara användas när det verkligen behovs. Inom sjukvården är patientsäkerheten beroende av att antibiotika fungerar vid exempelvis operationer, intensivvrd och cellgiftsbehandlingar.

Antibiotika anävnds för att behandla infektioner som orsakas av bakterier men bakterierna kan utveckla ett skydd mot antibiotika, så kallad resistens. Ekvationen är enkel, ju mer antibiotika som används, desto snabbare ökar resistensen.

Stora skillnader nationellt

Sverige har, jämfört med övriga Europa, relativt låg antibiotikaförbrukning. Samtidigt finns det stora regionala skillnader hur antibiotikaanvändningen ser ut. 

Västerbotten har fortfarande landets lägsta användning av antibiotika med 252 recept per tusen invånare och år.

Hjälp till att skydda antibiotikan

Antibiotikaresistens är ett stort problem på flera håll i världen, och nu börjar den också bli ett problem här i Sverige. Ett stort ansvar för att komma till rätta med problemet vilar på politiker, myndigheter, sjukvården, djurindustrin och forskare med flera. Men även som enskild person kan du bidra till att skydda antibiotikan genom att:

  • Förebygg infektioner och smittspridning när det går, t ex genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.
  • Prata med en läkare eller en veterinär om när antibiotika gör nytta.
  • Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apoteket.

Inom vården finns idag en god kunskap om vilka åtgärder som är effektiva för att behandla infektioner på bästa sätt och för att minska smittspridningen, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i en kommentar. Stephan Stenmark konstaterar att alla kan bidra i arbetet mot antibiotikaresistensen och dess konsekvenser. Människors val i vardagen kan bidra till att antibiotika kan användas även i framtiden, det kan handla om att med enkla medel förebygga infektioner, använda antibiotika klokt och bidra till att den inte sprids i miljön.

Annons:

Källor:

Västerbottens läns landsting, Region Örebro län

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: