Ange ditt sökord

Det kan ta flera år innan forskarna kan se och bekräfta de eventuellt skadliga effekterna från de populära e-cigaretterna. Foto: Shutterstock

Det kan ta flera år innan forskarna kan se och bekräfta de eventuellt skadliga effekterna från de populära e-cigaretterna. Foto: Shutterstock

E-cigaretter kan vara farligare än man trott

Dold formaldehyd kan leda till att personer som använder e-cigaretter får i sig mer av det cancerframkallande än man tidigare vetat.

Annons:

Det visar forskning som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine och som Dagens medicin skriver om i sin nätupplaga.  I dag klassas inte e-cigaretter som läkemedel men Läkemedelsverket driver frågan om de borde göra det.

“Dold fraktion”

David Peyton, kemist vid Portland State University, har tillsammans med kollegor funnit en “dold” fraktion av det cancerframkallande ämnet formaldehyd i röken som inandas från elektroniska cigaretter.

När formaldehyden reagerar med glycerol och propylenglykol i den rökliknande vattenångan som man andas in från e-cigaretten bildas under vissa omständheter den dolda formaldehyden. Formaldehyden bildar då hemiacetaler som är mer instabila molekyler som i sin tur kan avge formaldehyd i lungorna vilket är skadligt.

E-cigaretter inte ofarliga

När forskarna gjorde beräkningar kunde man se att intaget av formaldehyd faktiskt var mycket större från e-cigaretter än från vanliga cigaretter.

David Peyton förklarar i ett mejl till svenska tidningen Dagens medicin att även om det finns fler andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter så visar fynden att ingen kan betrakta e-cigaretter som ofarliga. 

Får kritik 

Som väntat får studien dock kritik från en lobbyorganisation för e-cigaretter som menar att forskarnas metod representerar en onaturlig användning av e-cigaretter som skulle smaka illa. Bildningen av den dolda formaldehyden har nämligen hittills bara studerats för ett märke av e-cigaretter och den dolda formaldehyden bildades bara när e-cigaretten användes med ett förhållandvis högt volttal, 5,0 volt.

David Peyton erkänner också i mejlet till Dagens medicin att det kan ta flera år innan man ser de skadliga effekterna för e-cigareter. Samtidigt påpekar Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket, till tidningen att resultatet av studien visar visar vikten av att reglera produkterna och därmed låta dem genomgå ordentliga toxikologiska tester innan de får säljas, säger han. 
Annons:

Källor:

Dagens medicin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: