Ange ditt sökord

Förutom att forskarna nu har rett ut en tidigare vetenskaplig gåta hoppas man att studien kan ligga till grund för framtida forskning. Foto: Shutterstock

Förutom att forskarna nu har rett ut en tidigare vetenskaplig gåta hoppas man att studien kan ligga till grund för framtida forskning. Foto: Shutterstock

Dra i fingret-studien visar varför det låter när du knäcker med fingrarna

Forskare har nu kommit fram till varför det egentligen uppstår ett ljud när du knäcker med fingrarna. Samtidigt tar man även hål på myten om att knäcka fingrarna skulle vara skadligt.

Annons:

Studien har genomförts vid universitetet i Alberta, Kanada.

“Dra i fingret-studien”

Varför det låter när någon knäcker med fingrarna har fram tills nu varit okänt. I den nya studien, som kallas “Dra i fingret-studien”, drog forskarna i försökspersonens finger och filmade samtidigt detta med en magnetkamera (filmklippet kan du se längre ner).

Forskarna såg att knakandet och separationen av lederna kunde kopplas samman med bildandet av en gasfylld hålighet i ledvätskan, den substans som fungerar som ”smörjmedel” för lederna.

Gasfylld hålighet

När forskarna granskade filmerna visade det sig nämligen att när du knäcker med fingrarna uppstår en gasfylld hålighet inuti fingerleden. Anledningen är att när ledytorna separeras genom att du drar i fingret så finns ingen mer ledvätska som kan fylla tomrummet.

Håligheten inuti fingerleden som bildas på mindre än 310 millisekunder är orsaken till att ljude uppstår när vi knäcker med fingrarna.

Inte skadligt att knäcka med fingrarna

Förutom att forskarna nu har rett ut en tidigare vetenskaplig gåta hoppas man att studien kan ligga till grund för framtida forskning kring fingerknäckande. Även om det är en mycket stark kraft inblandad när leder knäcks har man inte hittat några bevis för att regelbundet knäckande av knogarna leder till någon långsiktig skada.

– Förmågan att knäcka sina knogar skulle rent av kunna vara förknippat med friska leder, säger Greg Kawchuk.

Film om hur det ser ut när fingrarna knäcks: 

 

Annons:

Källor:

Svt, PLOS Media

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: