Ange ditt sökord

"Jag vill visa att längdskidåkning inte är krångligt, du klarar av det." Foto: Shutterstock

DOKTORN möter Charlotte Kalla – med OS-guld i siktet!

Skidstjärnan och OS-hoppet Charlotte Kalla har tagit sig tid till ett samtal om skidåkning, tillvaron som elitidrottare, OS-drömmar och klimatförändringar. På senare tid har hon nämligen börjat göra livsstilsförändringar för att bidra till att vi faktiskt i framtiden har en vinter och vi pratar om hur elitskidåkarna tydligt märker av de globala klimatförändringarna.

Annons:

– Bara under min karriär, drygt tio år som skidåkare, har jag sett hur miljön har påverkat oss skidåkare. Det påverkar platserna vi tränar på och var vi hamnar. På vissa platser, under världscupen till exempel, finns det knappt någon snö på flera av de viktiga banorna.

I tidigare intervjuer har Charlotte berättat hur hon genom miljödokumentären ”Before the flood” inspirerades till att själv göra skillnad. Förutom att duscha kortare tider, källsortera mer och köra en elhybridbil har hon även lagt om sin kost, ett stort beslut för en elitidrottare.

–    Jag varierar min kost framförallt för klimatets skull, miljöaspekten. Jag har börjat äta mer vegetariskt, framförallt när jag är hemma. För mig är det viktigt att förmedla att man inte behöver sluta äta kött, däremot kan man vara mer selektiv. Jag vill helt enkelt göra vad jag kan för att bidra med att människor också i framtiden kan åka skidor.

Att det skulle vara just skidåkning i princip varit självklart. Som barn gjorde Charlotte en avstickare med såväl ridning som basket men medan stallet låg för långt bort var basket någonting alla andra gjorde. Intresset för vintersport har däremot alltid funnits där.

– Jag var den enda i klassen som höll på med skidträning. Det sågs väl som det töntigaste och tråkigaste man kunde hålla på med. Det är klart det var jobbigt att de tyckte det men för mig var det självklart, det var skidåkning som gällde. Tänkte väl själv mest att de bara skulle veta hur kul det är, om ni ger det en chans. Andra får tycka vad de vill, jag vet vad jag tycker.

Charlotte säger det sista med en stadig stämma och det råder inget tvivel om att det redan tidigt fanns en framgångsfaktor i henne skidkarriär, nämligen viljan. Med viljan kom också motivationen och enträgenhet som bidrog till framgångarna i skidspåret.

“Man måste ta reda på sina drivkrafter”

För elitidrottare handlar mycket av tillvaron om mål och prestation. Mål som kanske inte alltid är självklara, och framförallt är vägen dit allt annat än rak. Charlotte har sin egen teori och sina egna tankar om hur når sina mål.

– Det kanske låter pretentiöst men jag menar att man måste ta reda på sina drivkrafter. Då får kan man också lättare upptäcka sina mål. Det är bra att inte göra det för komplicerat, utan någonstans ha energi att genomföra. Hamnar du i för mycket förhandlingar med dig själv, om varför du gör det du gör, blir det lätt svårt att nå sina mål. Det är inte alltid självklart, man måste också lära sig hantera motgångar.

För att hantera motgångarna har Charlotte lärt sig att, som hon säger, korta perspektivet. Det innebär helt enkelt att inte förstorar upp saker utan att se situationen för vad den är, för stunden.

– Annars blir det en så hög tröskel att ta sig över. Man måste inte lösa allting på en gång, titta i kortare tidsperspektiv som fram till lunch. Jag tänker att jag kliver väl upp idag så får vi väl se, jag går ut och åker mina mil. Sen vet man aldrig vad resten av dagen erbjuder. Ha inte för höga krav på dig själv, korta tidsperspektivet och acceptera att det inte kommer att vara såhär för alltid. Det är viktigast att komma ihåg.

Tillvaron för Charlotte, som för många andra elitidrottare, präglas av mycket glädje och vilja men också mycket träning och disciplin. Själv har hon semester i april. Charlotte skrattar till och minns långa, ljusa sommarnätterna då hon faktiskt har velat sitta uppe.

– De allra flesta har ju semester på sommaren. Det är när man har sån där fredagsfeeling och bara vill sitta uppe och surra i timmar, som man riskerar att sätta käppar i hjulet för sig själv om man inte har tydliga mål och en drivkraft. En drivkraft som får mig att tacka och gå hem lite tidigare, jag ska ju upp klockan sju och behöver massa energi. Jag brukar på jag får vara tacksam för de timmar jag faktiskt fick. För mig är det viktigast att vara i form, då blir det också roligare, jag känner mig mer förberedd och trygg.

“Jag omger mig av människor jag har förtroende för”

Charlotte upplevs som en väldigt trygg, klok och eftertänksam person i vårt samtal och det är också något hon arbetar med. För Charlotte är det mentala arbetet en kontinuerlig process som handlar om att balansera omgivningens krav, de egna kraven och allmänhetens bild av att hon, som offentlig person och många gånger representant för landet, ska lyckas.

– Att sålla bland alla tankar kan vara svårt, en nyckel är att jag omger mig av människor jag har förtroende för och som jag kan prata med. Jag måste få säga saker högt, vara tydlig. Då blir det också mer tydligt vad som är måsten och vad jag kan sålla bort. Med rätt personer runt omkring dig bidrar det också till att andra kan stötta upp så att jag kan koncentrera mig på det som är viktigast. Som elitidrottare behöver man hjälp att sålla och lägga pusslet, särskilt när framgångarna kommer. Träningen är ju bara en del av allting fast den delen jag behöver fokusera på. 

Även om framgångarna har varit många har även en längdskidstjärna dåliga dagar och då gäller det vara ärlig mot sig själv menar Charlotte.

– Många ser ju inte alla de dagarna när det kanske ”bara” går bra, eller till och med dåligt. Det är dom dagarna som får mig att grubbla men det är ju så det är att vara människa. Den enkla vägen är att stoppa huvudet i sanden och köra på utan att ta reda på ens värderingar. Jag har en mental coach som konstaterade att ta tag i saker är inte lätt, men det är värt det. Så jag behöver se helheten, ventilera, be andra om hjälp och framförallt vara brutalt ärlig med mig själv. Det är läskigt, det är alltid läskigt med förändring. Men som min mentala coach också konstaterade, genom att lära känna mig själv kommer jag inte få ett problemfritt liv, men ett rikare liv. Det är när jag brottas med mina inre tankar och tar reda på vart jag egentligen står som det blir spännande och man utvecklas. Det ger mig mycket i slutänden.

Förutom ett team som stöd har Charlotte även sin familj vid sin sida, något som alltid har betytt mycket. Familjen skjutsade runt till otaliga tävlingar och föräldrar som ställde upp på skidvallning och markservice.

– Vad bra man hade det, och de peppade, och peppar, alltid. I början av karriären var ju resultatlistan viktigast men från familjen har jag fått med mig att inte bara se till resultaten utan att göra sitt bästa. Det roligaste med skidåkning är ju faktiskt när jag har jobbat på en teknisk detalj och så bara sitter det. Det handlar mycket om tajming men den där känslan av att inte ha något motstånd, all kraft åt rätt riktning – den är fantastisk.

Belöningen efter ett träningspass i Charlottes värld är att få komma in, ta en bastu och vara helt slut i kroppen. Men skidåkningen är så mycket mer, den är i stunder även hennes värld vilket låter helt fantastiskt.

– Med åren har jag mer och mer uppskattat det här med att komma ut i naturen. Det är så mycket intryck hela tiden idag att naturupplevelsen, som kontrast, är stor. Jag möter ju många som kommer upp norröver på sin ledighet, jag har den här miljön runt mig som vardag. Det är i naturen jag har mitt kontor, det är lyxigt.

På plats och redo för spåren i Pyeongchang i Sydkorea och OS och med tidigare framgångar i ryggen sätter hon siktet på att vara i form och lyckas under OS.

– Mitt största ögonblick, om jag ser tillbaka, är att vinna VM-guld i Falun, på hemmaplan i Sverige. Nu ska det bli jättespännande med OS och jag hoppas det är en period då jag kommer vara i form. Själva träningen förändras inte men jag har sttt över till exempel Tour de Ski för att vara i bästa formen inför just OS.

“Jag vill visa att längdskidåkning inte är krångligt”

OS är självskrivet som ett stort ögonblick i de flesta elitidrottares karriär men Charlotte har också börjat gå på upptäcktsfärd utanför skidspåren, så att säga. Charlotte vet att det kommer komma en punkt i karriären då hon behöver se över vad hon kan göra, förutom skidåkningen.

– Just nu brinner jag mest för att utvecklas som skidåkare så vad som händer när jag inte åker skidor har jag inte riktigt kommit fram till än men till exempel är det något nytt att ge ut en bok. Jag fick förfrågan och kände att jag har gjort många intervjuer och mött människor som är nyfikna på längdskidåkning att nu passade det att samla alla tips i en bok för att nå ut till en bred massa.

Jag nämner lite lätt att jag kanske inte är världens största fan av just vintersporter men Charlotte är övertygad att även jag kan hitta inspiration i boken för att ta mig ut i spåret.

– Jag vill visa att längdskidåkning inte är krångligt, du klarar av det. I boken handlar det om att lägga skidåkningen på sin nivå. Drivkraften måste komma från dig själv, hur mycket tid du vill lägga på momenten och att du har genomförbara mål.

Under hösten har uppropet #metoo präglat såväl internationell som svensk media. Uppropet har gällt kränkande och ibland även brottslig behandling av kvinnor inom en rad olika yrkesområden och jag känner att jag vill fråga Charlotte hur hon upplever att det ser ut inom skidvärlden.

–    Jag tycker det är bra att frågorna lyfts för att skapa en förändring, det visar att vi har en lång väg att vandra men det är en början, någonstans. Några allvarligare övergrepp har jag inte varit med om men om jag skulle tänka tillbaka till skolan har jag säkert upplevt ”killar är killar”-mentaliteten. Inom skidåkningen är det jämställt och ändå inte. För oss aktiva idrottare tävlar män och kvinnor många gånger på samma orter och har lika mycket prispengar och jämn fördelning när det kommer till publicitet. Det jag kan uppleva är att man blir bemött olika och att det inte alls är många kvinnor som har höga positioner. Det är väldigt få kvinnliga ledare men jag hoppas att kompetens ska gå före kön i framtiden.

När vi börjar avrunda vårat samtal undrar jag vad hon ska göra härnäst. Det är faktiskt ingen träning inplanerad visar det sig utan det blir till att ta det lugnt. Charlotte gillar när det händer saker men hon har även blivit bra på att ta det lugnt.

–    Som offentlig person försöker jag att inte vara för mycket på sociala medier och nyhetskanaler utan tar hellre upp en bok eller lyssnar på podcast. Jag är en tidsoptimist, gillar när det händer saker och ha allt planerat men jag har också lärt mig att vila i lugnet. Nu vet jag inte vad som kommer att hända fram till middagen och det är faktiskt ganska skönt!

Charlotte, en av våra allra största skidstjärnor, säger det sista på sin omisskännliga norrländska med ett gott skratt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: