Ange ditt sökord

Det är viktigt att vara källkritisk när du googlar dina symtom och lita på källan.  Foto: Shutterstock

Det är viktigt att vara källkritisk när du googlar dina symtom och lita på källan. Foto: Shutterstock

Det ska du tänka på när du googlar dina symtom på nätet

Allt fler googlar sina symtom redan innan de besöker en läkare, något som represententer för läkarkåren menar är både positivt och negativt. Bland annat menar man att det är viktigt att du är källkritisk.

Annons:

Det är tidningen Metro som har intervjuat bland annat Heidi Stensmyren, läkare och ordfröande i Läkarförbundet, som ger sin syn på att många har googlat sina symtom innan läkarbesöket.

Pålästa patienter

Heidi Stensmyren menar att fenomenet att allt fler googlar sina symtom leder till den positiva effekten att många är pålästa och har kunskap redan innan de täffar läkaren. Nackdelen är dock att det i informationsmängden även kan finnas felaktig information och att läkaren då måste lägga tid på att visa att det inte stämmer. Därför är det viktigt att du är källkritisk när du googlar dina symtom och att du känner att du kan lita på källan.

Artikeln du läser bör vara på en trovärdig hemsida där du kan se vem som har skrivit artikeln. Det finns även risker att du hamnar på ett forum och där är det ofta mer tyckande än fakta, vilket kan vara bra att vara medveten om.

Ställa egendiagnos kan vara positivt

Metro har även intervjuat Elisabeth Bondeson, specialistläkare i allmänmedicin på Närhälsan i Landvetter och Hindås. Även Elisabeth Bondeson menar att källkritik är viktigt och konstaterar samtidigt att det kan vara bra att googla innan då man själv kan ta reda på vad det är för något och då kanske inte behöver uppsöka sjukvård.

Samtidigt konstaterar hon till tidningen att det även kan leda till att man blir väldigt orolig i onödan.

Inte bara patienter googlar

Att du är insatt i din diagnos innan du söker vård leder till att fler frågor ställs och fler svar krävs av läkarna menar Elisabeth Bondesson. Då får läkarna helt enkelt en mer pedagogisk uppgift än tidigare.

Det är dock inte bara patienter som använder sig av Google. Även läkarna använder sig av bland annat sökningsmönstret för att anpassa sin information beroende på vad som är på gång och vad befolkningen googlar på.

Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: