Ange ditt sökord

Delfiners förmåga att lära sig hantera andningen kan ha betydelse för den som lider av någon form av lungsjukdom tror forskarna. Foto: Shutterstock

Delfiners förmåga att lära sig hantera andningen kan ha betydelse för den som lider av någon form av lungsjukdom tror forskarna. Foto: Shutterstock

Delfinandning kan hjälpa dig som lider av lungsjukdom

Att lära sig att andas som en delfin kan kanske hjälpa människor med lungsjukdom. Det tror forskare som studerar en grupp delfiner som dyker djupare än någon annan.

Annons:

Det är svenska forskare som har åkt till Bermuda för att studera en ovanlig grupp flasknosdelfiner.

Dyker på djupt vatten

Flasknosdelfiner i sig är inte ovanliga utan finns runt om i världen, däremot är den specifika grupp flasknosdelfiner i området i Bermuda ovanliga. Det ovanliga består i att delfinerna har lärt sig att dyka ovanligt djupt, nästan ner till 1 000 meters djup.

Det forskarna vill studera närmare är hur den här gruppen av delfiner har lyckats med egenskapen att ta sig ner så djupt.

Tränat upp lungorna

Delfinerna har än så länge visat sig svåra att fånga och studera närmare men forskarna har ändå en teori om hur den aktuella gruppen av delfiner har tränat upp förmågan att dyka ovanligt djupt. Man tror nämligen att lungförmågan, som är en förutsättning för att dyka, har tränats upp succesivt under delfinens liv. Den teorin kan ha en klinisk betydelse för personer som lider av olika typer av lungsjukdom.

Erika Schagatay är professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet och säger i en kommentar till Sveriges radio att man nu undersöker hur man kan träna upp lungan. Erika Schagatay menar att det kan vara intressant för människor som drabbats av sjukdom där lungvolymen blir begränsande.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: