Ange ditt sökord

För kvinnor kan lågt betyg i gymnastik leda till ökad risk för muskelsmärtor. Foto: Denis Kuvaev / Shutterstock.com

För kvinnor kan lågt betyg i gymnastik leda till ökad risk för muskelsmärtor. Foto: Denis Kuvaev / Shutterstock.com

Dåliga betyg i gymnastik gav sämre hälsa senare i livet

Det finns ett samband mellan dåliga betyg i gymnastik och problem med hälsan när du blir äldre.

Annons:

Det visar en ny avhandling vid Lunds universiet och studieresultatet gällde just kvinnor.

Kvinnor med låga betyg löper ökad risk

Avhandlingen visade att kvinnor med låga avgångsbetyg i gymnastik oftare behövde uppsöka läkare senare i livet. Detta jämfört med kvinnor som hade medel eller högre betyg. 

Simon Timpka, forskare vid Lunds universitet och läkare, konstaterar att studierna tyder på att kvinnor med låga betyg i just gymnastik löper ökad risk för ohälsa när de blir vuxna.

Riskerar muskelsmärtor 

Simon Timpkas studie visade också att kvinnor som hade ett lågt betyg i gymnastik när de gick i nionde klass löpte dubbelt så stor risk att längre fram i livet drabbas av muskelsmärtor. 

Baserat på detta vill Simon Tipka se att åtgärder som ökad fysisk akvititet sätts in för att förebygga. 

Inte samma samband hos män

Studien baseras på drygt 2 200 personer som gick ut grundskolan i Lund under tre år i mitten på 1970-talet. Personer som inte deltog i gymnastiken på grund av sjukdom eller handikapp ingick inte i studien. Även om det fanns ett samband hos kvinnor mellan ohälsa senare i livet och dåliga gymansiebetyg kunde man inte se detta hos män.

Istället kunde man i en delstudie se att män som vid mönstringen inför militärtjänsten hade en muskelstyrka under genomsnittet löpte en något högre risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke längre fram i livet. 

Källa: Sveriges Radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: