Ange ditt sökord

Antalet fall av paracetamolförgiftning hos främst unga kvinnor går enligt Läkemedelsverket att koppla direkt till tillgängligheten. Foto: Shutterstock

Antalet fall av paracetamolförgiftning hos främst unga kvinnor går enligt Läkemedelsverket att koppla direkt till tillgängligheten. Foto: Shutterstock

Därför kommer du inte längre kunna köpa Alvedon i butik

Efter utredning kommer nu Läkemedelsverket med ett beslut om försäljningsstopp för paracetamol i butik. Det innebär att från och med i höst kommer du inte längre kunna köpa vanliga värktabletter i detaljhandeln.

Annons:

Förbudet, som träder i kraft 1 november i år, rör endast tabletter som sväljs hela, det vill säga inte brustabletter, tabletter som faller sönder i munnen, lösningar eller suppositorer (läkemedel du för in via ändtarmen).

Kan leda till leverskador

Anledningen till försäljningsstoppet är att Läkemedelsverket i en studie har sett att antalet personer som förgiftas av värktbletter ökart sedan man tillät försäljning utanför apotek. Sedan 2009 har Läkemedelsverket en kontiuerlig och markant ökning av antalet förgiftningsfall med paracetalmol och 2013 förekom fler än 1.500 fall av paracetamolförgiftning. Paracetamolförgiftning är mycket allvarligt och kan leda till livshotande leverskador. 

Ökningen har framförallt gällt unga kvinnor och till Dagens nyheter säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, att ökningen är mycket tydlig och att man därför vill vidta åtgärder.

Vidtar åtgärder

40 procent av receptfri paracetamol säljs idag utanför apoteken och man bedömer det inte som troligt att antalet förgiftningsfall beror på slumpen utan på tillgänglighet, ofta i kombination med impulsdrivet självskadebeteende. Därför vill man från Läkemedelsverket vidta en åtgärd som har en så stark effekt som möjligt på den typen av impulshandling.

Samtidigt vill man att effekten på den normala anvädningen ska vara så liten som möjligt. Rolf Gedeborg menar att det är ett missförstånd att det skulle finnas en direkt koppling mellan hur mycket paracetamol som används normalt och antalet förgiftningar. Rolf Gedeborg säger att den absoluta majoriteten av den normala användningen inte är ett problem. Vilken effekt försäljningsstoppet kan få på antalet förgiftningsfall kan Läkemedelsverket ännu inte bedöma utan man kommer nu följa hur problemet med paracetamolförgiftning utvecklas.

Läkemedelsbolag frågande till beslutet

Johanna Blom, produktchef vid GSK som tillverkar Alvedon, säger i en kommentar till P1 Morgon att de som Läkemedelsbolag alltid sätter patientsäkerheten främst men man ställer sig ändå tveksamma till beslutet. Från GSK menar man att det även innan beslutet att tillåta försäljning i detaljhandeln fanns en liknande nivå på antalet förgiftningsfall och därför ställer man sig frågande till varför beslutet tagits just nu. Samtidigt förhåller man sig till Läkemedelsverkets beslut och deltar i en dialog hur man kan förhindra att människor, exempelvis unga kvinnor, använder paracetamol i ett självskadebeteende.

Johanna Blom poängterar dock att rätt använt så anses exempelvis Alvedon vara ett skonsamt läkemedel vilket är anledningen till att det används så pass mycket som det gör. Johanna Blom vill i dagsläget inte spekulera i hur man skulle kunna komma åt problemet med felaktig användning av läkemedlet utan låter Läkemedelsverket göra den bedömningen.

Fakta Paracetamol

  • Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon.
  • Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till livshotande tillstånd. Överdosering med till exempel 15–20 receptfria paracetamoltabletter leder inom loppet av något dygn till allvarlig leverskada och symtom som kräver sjukhusvård.
  • Även överdosering över en längre tid, strax över maximal dygnsdos, eller tillsammans med alkohol kan leda till förgiftning.
  • Svåra förgiftningar kan kräva levertransplantation och i värsta fall leda till döden.

Annons:

Källor:

Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Läkemedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: