Crohns sjukdom - symtom och behandling

Crohns sjukdom - symtom och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Det vanligaste är att inflammationen sitter i nedre delen av tunntarmen, men kan undantagsvis förekomma var som helst i magtarmkanalen. Det finns effektiv behandling som kan hålla sjukdomen i schack. Läs även nedan hur musikern Stefan 27 år lever med Crohns sjukdom.

Cirka 25 000 personer i Sverige beräknas ha Crohns sjukdom, och drygt 500 personer insjuknar varje år. Man insjuknar oftast i 20-30 årsåldern och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män, dock har rökare högre risk att drabbas. Även barn kan drabbas. En annan inflammatorisk tarmsjukdom är ulcerös kolit. Vid ulcerös kolit begränsas inflammationen till ändtarmen och/eller tjocktarmen.

Crohns sjukdom - symtom

Typiskt för crohns sjukdom är att besvären kommer i så kallade skov, det vill säga att det blir värre i perioder. De här perioderna går sedan över i lugnare faser då man inte känner av symtomen så mycket. Ibland kan symtomen försvinna helt en tid. Själva sjukdomen är kronisk och kan inte helt försvinna men det finns mycket man kan göra för att minska besvären.

De vanligaste symtomen är magsmärtor och diarré, ofta flera gånger om dagen. Man kan också få feber, viktminskning, trötthet och ibland förekommer blod i avföringen. Symtomen varierar beroende på var i tarmen inflammationen sitter. Det förekommer att andra delar av kroppen också drabbas av inflammation, i form av problem med lederna, ögoninflammation eller hudförändringar. Barn som har crohns sjukdom kan få en avstannad tillväxt om de inte behandlas.

Crohns sjukdom - behandling

Den vanligaste behandlingen är medicinering, ofta med specifika läkemedel. När man får ett akut skov måste man ofta behandlas en tid på sjukhus. Där får man ofta en kortisonbehandling för att häva inflammationen i kombination med andra mediciner. Näring via dropp direkt i blodet gör att tarmen får vila. Under de perioder som sjukdomen inte är aktiv fortsätter många med så kallad underhållsbehandling för att förhindra ett återfall. Traditionellt använda läkemedel är sulfzalasinpreparat, antibiotika, kortison, immunomodulerande läkemedel och TNF-hämmare.

Kosten kan vara en del av den medicinska behandlingen vid Crohns sjukdom. En del, men inte alla, blir ordinerade fettfattig diet. Den kan lindra symtomen om sjukdomen sitter i tunntarmen. I sällsynta fall krävs större operationer, så kallade stomioperationer. Man får då en "påse på magen", antingen tillfälligt för att ge inflammationen en möjlighet att läka ut eller som en permanent lösning.

Nya behandlingar

De traditionella läkemedelsbehandlingarna har hos många patienter en otillräcklig effekt samt biverkningar, speciellt vid svårare sjukdom. Detta har gjort att man ofta behöver gå in med kirurgisk behandling. Nya biologiska läkemedel, så kallade TNF-hämmare, har nu blivit ett värdefullt tillskott i behandlingen. Dessa kan användas vid svåra besvär när annan behandling inte varit tillräckligt effektiv.

Patientfall: Att leva med Crohns sjukdom

Stefan Engblom, 27 år, är musiker och låtskrivare. Det senaste året har han turnerar med en egen show på klubbar i Sverige, Europa och USA. Musikstilen han sysslar med är housemusik. Han har också framgångsrikt skrivit musik till pojkband i Japan.

Stefan, som idag är 27 år, började bli sjuk redan som 14-åring. Han hade magproblem och ständiga diarréer. Under ett par års tid besökte han olika vårdcentraler och fick veta att han hade allt från laktosintolerans till känslig mage. Men när han knappt kunde behålla någon mat och var tvungen att gå på toaletten ett 20-tal gånger per dag, så fick han äntligen en remiss till Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Där genomfördes en undersökning av tjocktarmen, och man kunde konstatera att han led av den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom.

- Det var så skönt att få en diagnos och veta vad som var fel. Jag förstod ju själv att det inte var normalt att behöva gå upp fem gånger varje natt med blodiga diarréer.

Jakten på en toalett

Livet under dessa år var väldigt begränsat. Så fort Stefan lämnade sitt hem var han tvungen att hålla reda på var toaletter fanns. Att resa på semester var ingen idé. All tid gick åt till att hitta en toa.

Ganska omgående efter sin diagnos fick han behandling med kortisontabletter och inflammationsdämpande läkemedel. Det fungerade under några år.

- Jag blev bättre och kunde leva ett ganska normalt tonårsliv med mycket sport, fester och musik. Jag tänkte inte så mycket på min sjukdom eftersom jag inte visste om något annat. Mina ständiga toabesök tillhörde min vardag. Och mina referensramar var kanske lite annorlunda jämfört med mina kompisars.

Efter några år fick Stefan ett rejält skov. Han blev riktigt dålig, diarréerna återkom och han tappade 8 kg i vikt. Medicinerna fungerade inte längre och en så kallad aferesbehandling sattes in som komplement.

Aferes betyder att man "renar" blodet. Via en kanyl i ena armvecket pumpas blodet genom ett speciellt filter, tillbaka genom en kanyl in i andra armvecket. Tanken är att filtrera bort en del av de skadliga vita blodkroppar och andra ämnen som anses öka inflammationen vid crohns sjukdom.

- Det fungerade ett tag. Men nackdelen var att jag fick åka till sjukhuset ett par gånger i veckan och vara där minst 3 timmar varje gång jag fick behandling. Så livet blev på ett sätt ännu mer begränsat, även om diarréerna minskade och blev bättre.

En ny frihet

För cirka två år sedan blev Stefan på nytt dålig och han fick ett skov. Den här gången förslog hans läkare att man skulle prova en då helt ny behandling med biologiskt läkemedel (TNF-hämmare). Det verkar genom att bromsa immunförsvarets angrepp på tarmslemhinnan.

- Det här har fungerat mycket bra. Jag har slutat med all annan medicin. Jag tar min spruta själv var 14:e dag och dessemellan lever jag normalt. Min mage mår bra. Jag går på toa ett par gånger per dag, som alla andra.

Behandlingen har gjort att Stefan lever och reser på ett annat sätt.

- Min karriär som musiker har tagit fart. Nästan varje helg är jag på turné i Europa och spelar på olika klubbar. Det är ett rörligt och roligt liv. Kanske inte så regelbundet som jag skulle önska. Men det fungerar bra. Bara jag är noga med att äta så regelbundet som möjligt. Nu mår jag bra och jag har en helt ny frihet.

Mer läsning: