Ange ditt sökord

Bältrosvaccinet Zostavax kommer att ingå i läkemedelsförmånen fram till den första november i år. Foto: Shutterstock

Bältrosvaccinet Zostavax kommer att ingå i läkemedelsförmånen fram till den första november i år. Foto: Shutterstock

Bältrosvaccin tas bort från läkemedelsförmånen

Ett nytt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket innebär att ett vanligt förekommande bältrosvaccin från november inte längre kommer att ingå i läkemedelsförmånen.

Annons:

Bältros är en vanlig och potentiellt allvarlig sjukdom och risken att drabbas, liksom sjukdomens svårighetsgrad, ökar med stigande ålder. 

Suventionerat från 50 år och uppåt

Om ett vaccin inte ingår i ett vaccinationsprogram använder man sig istället av subventionering för att vaccinet ska vara tillgängligt på lika villkor. 

Med jämna mellanrum omprövar man dessa beslut gällande subventioner vilket man nu har valt att göra med bältrosvaccinet Zostavax som subventioneras för personer som är 50 år eller äldre.

Kvar i läkemedelsförmånen till november

Zostavax kommer att finnas kvar i läkemedelsförmånen fram till första november i år, det beslutet har man tagit för att man ska ge landstingen en möjlighet att ordna ett införande av vaccin i större skala tillsammans med en mer kontrollerad uppföljning. 

Rolf Carlsson, Nordenchef vid Sanofi Pasteur MSD som tillverkar vaccinet menar att det är en signal om att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket anser att vaccinet är viktigt men att det inte kan hanteras inom ramen för läkemedelsförmånen. 

Många efterfrågar vaccin

En av fyra får drabbas av bältros någon gång i livet och i Sverige drabbas ca 30 000 personer per år. Två tredjedelar av dem som drabbas är 50 år eller äldre och hos Sanofi Pasteur MSD märker man att just många äldre efterrfågar bältrosvaccin. Hittills har cirka 11 000 personer vaccinerat sig genom att använda subventioneringen. 

Rolf Carlsson menar att bältrosvaccinering tillsammans med influensa- och pneumokockvaccinering kommer att ge ett bra tillfälle för att öka chanserna för våra äldre att hålla hälsan. 

Landstingen måste agera snabbt

Beslutet som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket nu har tagit kommer alltså att träda i kraft först om sex månader och förhoppningen är att det ska underlätta för landstingen att möjliggöra ordnat införande av vaccinet.  

Från Sanofi Pasteur MSD menar man ändå att  det är viktigt att landstingen agerar snabbt i frågan för att sådana förutsättningar skall kunna finnas på plats även efter den 1 november.

Fakta bältros

Alla som har haft vattkoppor kan få bältros. Även risken för komplikationer ökar med åldern. Den vanligaste komplikationen vid bältros är postherpetisk neuralgi (PHN) – ett kroniskt och mycket svårbehandlat smärttillstånd som kan vara i veckor, månader eller i vissa fall till och med år. Bältros kan ibland även leda till andra allvarliga komplikationer, så som syn eller hörselnedsättning. Bältros (Herpes zoster) orsakas av vattkoppsviruset varicella zoster (VZV). Första gången man infekteras med VZV får man vattkoppor. Därefter ”gömmer sig” viruset i våra nervrötter, där det hålls tillbaka av vårt immunförsvar. När immunförsvaret försämras, vilket det exempelvis gör helt naturligt med stigande ålder, kan viruset återaktiveras och orsaka bältros.

Fakta Zostavax

Zostavax är ett vaccin för prevention av bältros och långvariga nervsmärtor efter bältros. Vaccinet registrerades 2006 och har sedan dess givits i över 20 miljoner doser på olika håll i världen. Sedan september 2013 finns Zostavax tillgängligt även i Sverige.     

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: