Ange ditt sökord

Blåbärspaj med kardemummakryddade hasselnötter

Blåbärspaj med kardemummakryddade hasselnötter

Paj som efterrätt är lika gott på sommaren som på vintern. Det är enkelt och tar inte särskilt lång tid. Det här receptet är dessutom utan mjöl och socker, vilket gör att alla kan ta sig en smakbit!

Annons:

Det fina med paj är att det passar perfekt för barn såväl som vuxna och äldre. Alla uppskattar en hembakad paj! Gillar du hallon mer än blåbär är det bara att byta ut dessa i receptet. 

Inredienser

4-6 portioner

400 gram blåbär eller hallon

75 gram smör

2 ägg

4 dl hackade hasselnötter eller hasselnötsmjöl

1 msk kardemumma eller kanel

Vaniljsås:

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver

3 äggulor

Ev. en knivsudd stevia

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i en smord och ugnssäker form. 

Smält smöret och blanda i ägg, hasselnötter och kardemumma så att det blir en deg. Lägg degen över blåbären och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills pajdegen fått en gyllene fin färg.

Gör i ordning vaniljsåsen. Häll 1 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljpulvret. Låt koka under omrörning och ta sedan kastrullen från plattan och låt svalna.

Vispa äggulorna medan grädden svalnar. Tillsätt eventuellt lite stevia. Blanda äggulorna med vaniljgrädden. Sjud vaniljsåsen försiktigt på låg värme under vispning tills den tjocknar något. Ta vaniljsåsen från värmen och häll över i en skål. Låt kallna.

Vispa upp resten av grädden och vänd ner i vaniljsåsen precis före servering. Servera blåbärspajen med vaniljsåsen.

Det här receptet är hämtat från boken “LCHF för kvinnor” (Bonnier Fakta). Författaren Anna Hallén är kostrådgivare, föredragshållare och träningsinstruktör. Hon har tidigare givit ut “LCHF-husmanskost”.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: