Ange ditt sökord

Ofarliga hemorrojder och sprickor i ändtarmen kan leda till blod i avföringen. Foto: Shutterstock

Ofarliga hemorrojder och sprickor i ändtarmen kan leda till blod i avföringen. Foto: Shutterstock

Blod i avföringen – orsaker och utredning

Ibland kan man upptäcka att man har blod i avföringen. Oftast beror det på sprickor i ändtarmen eller hemorrojder. I andra fall kan det vara tecken på sjukdom i tarmen som måste utredas och behandlas.

Annons:

Hemorrojder och sprickor i ändtarmen brukar blöda och kan kännas lite obehagligt, men är oftast helt ofarligt. Om man är hård i magen kan hemorrojder uppstå och ibland spricker dessa om trycket blir för hårt. Hemorrojder brukar försvinna av sig självt, men har man stora besvär kan man få behandling med läkemedel.

Sprickor i ändtarmsöppningen kan även uppstå när man har förstoppning, men de läker många gånger av sig självt. Sprickor i ändtarmen är smärtsamt och det kan komma blod i avföringen. Det bästa är om man lägger om sin diet för att förhindra förstoppning. Man kan också köpa receptfria salvor som lättar på obehaget som sprickor medför.

Har du blod i avföringen ska du kontakta vårdcentralen för att ta reda på anledningen.

Andra orsaker till blod i avföringen

I vissa fall kan man ha allvarligare sjukdomar som orsak till blod i avföringen, som till exempel cancer eller Crohns sjukdom.

Crohns sjukdom är en inflammation i tarmen som inverkar på hela mag-tarmsystemet. Har man symtom som blod i avföringen, fistlar i ändtarmen, diarré, smärtor i buken och går ner i vikt, kan detta innebära att man har Crohns sjukdom.

Även cancer i tjocktarm eller ändtarm avger blod i avföringen. Då har man även symtom som förändrade avföringsvanor, magont, diarré, trötthet och svårigheter att tömma tarmen. Avföringen kan också vara blandad med slem och man kan få hjärtklappning.

Diagnos vid blod i avföringen

Om man misstänker att man har blod i avföringen ska man söka läkare på sin vårdcentral för att ta ett avföringsprov. Själva provet gör du i ditt hem, för att sedan lämna in det till vårdcentralen. Därefter skickas provet iväg till ett laboratorium för en analys. Oftast tar man ett prov som kallas för F-Hb, där man undersöker om det finns hemoglobin i avföringen. Hemoglobinet, som blodet får sin röda färg ifrån, är ett järnhaltigt protein. Ett avföringsprov brukar ta runt 7 dagar innan det är färdiganalyserat.

När man söker sin läkare för blod i avföringen brukar också läkaren göra en allmän undersökning, känna på buken och inspektera analöppningen för att se sprickor eller hemorrojder. I utredningen ingår också att undersöka den nedre delen av ändtarmens insida med ett så kallat proktoskop.

Blod i avföringen hos barn

Om man upptäcker att ett barn har blodig avföring behöver man inte stressa upp sig då det oftast beror på helt ofarliga orsaker. Ett barn kan till exempel ha svalt blod när det tappat en tand eller har haft näsblod, och då kommer blodet ut med avföringen. Dock är blodet då ofta mörkt brunt eller svart.

Blod i avföringen kan också bero på att barnet har en spricka i ändtarmen till följd av förstoppning. Vanligtvis har då barnet samtidigt ont i magen och klagar över att det gör ont att bajsa.

Att ha blodig avföring vid långdragen maginfluensa eller på grund av tarmvred är däremot ytterst ovanligt. Andra ovanliga källor till blodig avföring kan vara födoämnesallergi, magkatarr, inflammation i tjocktarmen eller om barnet har en blödningssjukdom som Idiopatisk trombocytopen purpura eller Henoch-Schönlein purpura.

Om barnet är opåverkat av blod i avföringen och det försvinner efter några dagar, behöver man inte kontakta läkare. Har barnet däremot andra symtom såsom smärta i buken och nedsatt allmäntillstånd, ska man genast kontakta akutvård.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: