Ange ditt sökord

Vanliga symtom på blödarsjukan är blåmärken.  Foto: Shutterstock

Vanliga symtom på blödarsjukan är blåmärken. Foto: Shutterstock

Blödarsjuka (hemofili) – symtom och behandling

Blödarsjuka är ett samlingsnamn på ärftliga blödningsrubbningar som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod. 

Annons:

Blödarsjuka innebär att blodet inte kan koagulera (stelna). Det finns olika sorters blödarsjuka, bland andra Von Willebrands sjukdom och Hemofili A samt B.

Blödarsjuka kan vara medfött

Blödarsjuka kan vara mycket farligt eftersom den kan orsaka inre blödningar. Det finns flera olika behandlingar och praktiska råd som kan hjälpa personer med sjukdomen. Hemofili beror på en genetiskt medfödd brist på vissa proteiner i blodet som kallas koagulationsfaktorer.

Man behandlar hemofili med en medicin som innehåller de ämnen som saknas i blodet. Tack vare dessa mediciner kan personer med blödarsjuka leva ett normalt liv.

Varför får man blödarsjuka?

Hemofili eller blödarsjuka beror på en genetiskt medfödd brist på ett visst protein i blodet. Bristen på de så kallade koagulationsfaktorerna gör så att blodet inte kan levra sig.

Det finns olika former av blödarsjuka. Den mer vanliga är von Willebrands sjukdom som man oftast får i en mild form. Von Willebrands sjukdom drabbar både män och kvinnor och har fått sitt namn efter en finländsk läkare. Förutom Von Willebrands finns även andra sorters blödarsjuka såsom hemofili A och B som finns i flera olika former. Hemofili A och B kan nästan bara pojkar få.

Personer med sjukdomen kan idag leva ett nästan normalt liv med hjälp av de behandlingar som finns tillgängliga. En förutsättning för detta är självklart att de med sjukdomen är extra försiktiga så att de inte får sår eller liknande.

Symtom för blödarsjuka

Symtomen skiljer sig åt beroende på vilken av de olika blödarsjukdomarna det handlar om. Man kan till exempel ha besvär med näsblod, blödande tandkött, kraftiga menstruationer och blåmärken på huden. En del personer får även ont i benen och armarna och kan till och med få ledbesvär om det blöder i lederna och musklerna.

Om man misstänker att man har en blödarsjukdom så kan man i första hand ta kontakt med en vårdcentral.

Behandling av blödarsjuka

Vid behandling av sjukdomen är sprutor vanligast. Dessa kan personen med blödarsjuka själv ta hemma. Sprutorna innehåller det ämne som blodet saknar och med hjälp av detta ämne kan blodet lättare koagulera.

Om man har en mildare form av blödarsjuka kan man få medicinen som nässpray. Det finns även dosor som man ibland ger till små barn. Dosan opereras in under huden och doserar rätt mängd av sig självt. Om man har ett litet barn med sjukdomen kan det vara bra att fråga sin läkare om hur barnet bör skyddas. I vissa fall får barnet bära en hjälm.

I framtiden är förhoppningen att kunna bota blödarsjukan med hjälp av genterapi. Forskare runt om i världen har gjort framgångsrika försök och en stor mängd av personerna i försöken kan i dag leva utan medicinering.

Att leva med blödarsjukan

Förutom mediciner finns även praktiska tips som kan hjälpa personer med sjukdomen. Det är till exempel bra att noggrant sköta om sina tänder eftersom detta kan minska blödningar i tandköttet. Träning och sjukgymnastik är också viktigt och hjälper till att upprätthålla rörligheten i lederna.

Har man hemofili eller von Willebrands sjukdom ska man alltid ha ett så kallat blödningsriskkort med sig. På kortet framgår sjukdomens typ, vilken svårighetsgrad av sjukdom och telefonnummer till någon av landets tre koagulationsmottagningar som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Annons:

Källor:

1177.se 

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: