App kan hjälpa läkare bedöma hudcancer

App kan hjälpa läkare bedöma hudcancer

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Ett specialanpassat verktyg tillsammans med en app och en iPhone kan hjälpa läkare upptäcka hudcancer.

Appen är för närvarande i utvecklingsstadiet men har hittills gjort en korrekt bedömning i 85 procent av fallen under testperioden.

Se bild på tidig utvecklad melanom (hudcancer) och på djupgående melanom » Sponsrad länk

Bedömning av hudförändringar

Ett dermatoskop är ett litet instrument som förstorar strukturer och färger och som gör det lättare att skilja ett friskt födelsemärke från ett som kan misstänkas vara ett melanom.

Den nya appen används tillsammans med ett specialanpasast dermatoskop som är en förstoringslins som monteras vid kameran på telefonen. Dermatoskopet används tillsammans med appen Dermoscreen som är framtagen för iPhone. 

Rätt bedömning

Appen, och tillbehöret, har testats vid M.D Anderson Cancer Center vid universitetet i Texas, ett av USA:s främsta sjukhus för cancerbehandling. 

Enligt de testar man har utfört där har det visat sig att appen har gjort en korrekt bedömning när det gäller att identifiera hudfläckar av cancertyp eller inte i 85 procent av fallen. Dermoscreen har nu fått bidrag för att utöka appens funktionalitet till att även upptäcka andra former av hudsjukdomar. 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Doktorn.com" Insert the code below on: Doktorn.com - All URLs ----------------------------------------------------------------------------------------------