Ange ditt sökord

Tidigare har det saknats godkända metoder som kan ersätta djurförsök. Foto: Shutterstock

Tidigare har det saknats godkända metoder som kan ersätta djurförsök. Foto: Shutterstock

Allergitest kan skona flera djur

Forskare i Lund är på god väg att ta fram metoder som ersätter allergitester på djur. 

Annons:

Nu ska de rön och tester forskarna fått fram granskas av EU-myndigheten Eurl Ecvam som kan godkänna alternativ till djurförsök.

Saknats godkända metoder

Inom EU är den europeiska kosmetikaindustrin förhindrad att göra allergitester på djur. Tidigare har det saknats godkända metoder som ersätter dessa allergitester men nu kan alltså svenska forskare vara p väg mot ett genombrott.

Det är Docent Malin Lindstedt med kollegor vid Lunds universitet som utvecklat den nya metoden.

Odlade mänskliga celler

Den nya metoden för allergitester utgår från odlade mänskliga celler.

Cellerna utsätts för en viss kemikalie varpå delar av deras genetiska innehåll renas och därefter förs över till ett mikrochip.

90 procents säkerhet

Genom att studera mikrochipet kan forskare avläsa vilka gener som reagerat på kemikalien. På så vis räknar man med att med över 90 procents säkerhet identifiera allergiframkallande ämnen.

Den nya metoden kan användas för att testa ämnen mot både hudallergier och luftvägsallergier. 

“Metoden är den mest lovande i världen”

Karin Gabrielsson Morton är sakkunnig hos organisationen Forska utan djurförsök och till TT säger hon att “metoden är sannolikt den hittills mest lovande i hela världen”.

Nästa steg i arbetet är att de rön och tester som forskarna har fått fram prövas av Eurl Ecvam. Ett godkännande skulle även utanför Europas gränser kunna innebära att fler djur kan skonas från att utsättas för djurförsök.

(Källa: TT)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: