Ange ditt sökord

I snart tjugo år har 1,6 miljonerklubben med grundaren och ordföranden Alexandra Charles i spetsen arbeta med frågor som rör kvinnors hälsa. Foto: Shutterstock

I snart tjugo år har 1,6 miljonerklubben med grundaren och ordföranden Alexandra Charles i spetsen arbeta med frågor som rör kvinnors hälsa. Foto: Shutterstock

Alexandra Charles – För kvinnan i tiden

I snart två decennier har Alexandra Charles, tidigare nattklubbsdrottning, grundare av 1,6 och 2,6 miljonerklubben drivit frågor som rör kvinnors hälsa och jämlik vård.

Annons:

Kampen fortsätter med nya viktiga frågor som ska placeras på agendan och Alexandra har inga planer på att trappa ner sitt arbete med den ideella föreningen som idag har över 30 000 medlemmar och systerföreningar över hela världen.

Frö såddes under en middag

Allt började under en middag för nästan tjugo år sedan då Alexandra Charles och några väninnor samtalade kring ojämlik vård och det faktum att majoriteten av forskningen inom vård och hälsa utgick från mannen. Erfarenheten att driva något till framgång hade Alexandra redan innan då hon under lång tid drev nattklubben Alexandras, en av dåtidens mest framgångsrika nattklubbar i Stockholm. Det nya engagemanget kom att handla om att sätta kvinnors hälsa på agendan och på den vägen är det. Det är intressant att höra sig för om vad som är drivkraften bakom att Alexandra ibland jobbar dygnet runt, nästan alla veckans dagar och ofta är på resande fot. 

– Jag har alltid ansett att det som får oss alla att må allra bäst är när vi gör någonting för någon annan. När man har ett engagemang som är större än det egna jaget och när man har det, eller hittar det, så mår man som bäst. Det ger en väldig tillfredsställelse och det är dessutom riktat åt två håll, man mår bra själv och man gör bra saker för andra så man känner att man bidrar. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting och det är viktigt att inse det. Det är den lilla droppen som kan urholka stenen och på sikt göra skillnad. Det är det jag lever på, att det vi gör kommer att göra skillnad. Det är förändringen till det bättre som vi är ute efter och det är det som driver mig.

Naturlig frontperson

Visionen som Alexandra har och har haft genom åren genomsyrar hela det arbete som 1,6 miljonerklubben gör och är grunden till den drivkraft som har skapat det som finns idag. Finns det en risk att det bildas en personkult som fungerar bara så länge Alexandra själv orkar.

– Som grundare, aktiv ordförande i Sverige och medlem i styrelsen för samtliga systerföreningar så är det naturligtvis så att jag blir en frontperson. Men det är inget konstigt i det, jag känner mig samtidigt trygg i att det finns ”kronprinsessor” inom alla föreningar, oavsett om det är i Sverige, Norden eller ute i världen. Alla länder har sin organisation med duktiga och lika drivna och engagerade personer som är beredda att ta över. Jag kommer att vara aktiv så länge jag kan men man kan ju trappa upp och trappa ner.

“Köttberget checkar ut”

Under hösten är Alexandra är en av de personer som medverkar i dokumentärserien ”Köttberget checkar ut” av den kända SVT-profilen Claes Elfsberg. Som ett svar på att han själv inte längre får vara anställd vid SVT efter 67 års ålder har Claes Elfsberg träffat tolv andra färgstarka och tongivande 40-talister, däribland Alexandra Charles.

– När det kommer till diskussionen om hur länge du kan, får och bör jobba anser jag att det inte finns någon modell som passar alla människor. Hur du har haft det i ditt yrkesliv är det som avgör om du orkar fortsätta. Jag förstår att den som inte har möjlighet att påverka sin egen arbetssituation och som har tunga jobb inom till exempel vården kanske inte orkar arbeta efter 65 år. Men så finns det ju andra som har möjlighet att styra sitt arbete på annat sätt och då har man ju möjlighet att kanske förändra arbetsinsatserna så att även om man fortsätter att arbeta inte behöver göra samma sak år ut och år in. Man kan vidareutveckla sig, vidareutbilda sig och gå kurser så att man hela tiden går vidare. Det gör ju även att livet hela tiden känns roligare och då vill man ju fortsätta att vara med.

“Jag lägger undan all distraktion”

Alexandra tror att många drömmer om att gå i pension och kanske känner sig nöjda första tiden för att senare upptäcka att man vill något mer. Då är det utmärkt menar Alexandra att engagera sig exempelvis ideellt.

Samtidigt kommer vi in på att det idag finns en stor samhällspress där alla behöver göra så mycket på en och samma gång. Det är allt ifrån vardagslivet till sociala medier, ideella föreningar, resor och samtidigt som du ska hinna och orka med dig själv. Alexandra som fortfarande håller full fart framåt har hittat sätt att hantera en stundtals hektisk tillvaro.

– Visst drivs alla av någon slags prestationsiver om att hinna med. Även om det är fantastiskt med den tekniska utvecklingen och alla sociala medier som på ett sätt hjälper oss så påverkar det även negativt. Du ska vara uppkopplad och nåbar jämt, jag behöver bara gå till mig själv för att konstatera att jag ibland fastnar framför telefonen, iPad eller datorn. Då är det viktigt att inse att man behöver en paus. För mig, som arbetar intensivt, är det ett måste. Jag lägger undan all distraktion och går ut och rör på mig. Hittar sätt att koppla av och göra annat för att få min paus.

Nästa stora fråga för föreningen

Paus och återhämtning är viktigt för Alexandra förstår jag när hon förklarar vilken som är nästa stora fråga man kommer att arbeta med inom föreningen. Nyligen lanserade man sin årliga kalender och i år är temat just psykisk hälsa och ohälsa.

– Vi ser en katastrofal ökning av antalet unga kvinnor som sjukskriver sig på grund av stress och utbrändhet. Kvinnor, tjejer, i Sverige mår dåligt och det är något vi vill förändra. Vi behöver sätta den här frågan på agendan ordentligt och det gör vi bland annat genom försäljning av kalendern. En av anledningarna till att jag grundade 1,6 miljonerklubben en gång i tiden var ju även frågan om ojämlikheter i samhället. Även om det har blivit bättre, för det har det, så går det i snigelfart. Och ibland dyker det upp motgångar som gör att frågan inte rör sig framåt. Att det fortfarande finns otroligt mycket ojämlikhet i samhället påverkar också kvinnor psykiskt, så det här är inget som är separerat utan dessa frågor hör i allra högsta grad ihop.

Namnet 1,6 ger ibland upphov till huvudbry

Kärnfrågor som jämlikhet och vård, samhällsvårdande projekt för att öka livskvaliteten för kvinnor, fokus på hjärt-hälsa i den egna kampanjen Woman in red är bara några av de många delar som man driver. Namnet 1,6 och 2,6 miljonerklubben har däremot visat sig bidra till viss huvudbry, likaså frågan om klubben bara är en ”damklubb.

– När jag är ute på föreläsningar är frågan om namnet en av de vanligaste. En del tror att man måste vara rik för att vara medlem. Även om det inte stämmer så får jag ju erkänna att det är en bra öppning för du får alltid igång ett samtal. Sanning å säga så bygger namnet på att när jag grundade föreningen fanns det 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Det var de kvinnorna vi la fokus på och därav namnet. 2008 startade vi 2,6 miljonerklubben och det var antalet kvinnor över 25 år som fanns i landet. Så det har ingenting med vad du har på bankkontot att göra. Och som svar på frågan om det är en damklubb; ända sedan starten har vi varit tydliga med att såväl kvinnor som män kan vara medlemmar. Vi utesluter ingen utan arbetar aktivt med hälsofrågor och levnadsstandard för såväl män som kvinnor även om vår fokus självklart har legat på kvinnor. Vi har bland annat i år donerat en stor summa till Prostatacancerförbundet.

Milstolparna på vägen

Snart firar 1,6 miljonerklubben 20 år i hälsan och jämlikhetens tecken. Vad är det då för milstolpar inom kvinnors hälsa som har passerats genom åren, vilka är de avgörande ögonblicken där Alexandra, hennes kollegor och medlemmar har sett en förändring och tydlig påverkan.

– En av de första, stora, milstolparna var när Centrum för genusmedicin öppnade på Karolinska institutet. Det betydde mycket för det arbete vi gör. En annan milstolpe var när media började uppmärksamma de frågor vi arbetat med från början, att det är skillnad på kvinnor och män och att man borde forska på kvinnor och män separat. Idag är det fastslaget att det är skillnad vid exempelvis hjärtsjukdom men när vi började så ifrågasattes det om kön överhuvudtaget hade någon som helst betydelse. Att synen på detta har förändrats, det är stort.

“Glädjen är viktig i våra liv”

Åren har gått och de där kvinnorna vid matbordet som samtalade om kvinnors hälsa och jämlikhet i vården blir fler och fler för varje år. Nya tillkommer, några försvinner, andra engagerar sig mer och andra tar det lite lugnare. Alexandra Charles är en eldsjäl med en stor uppbackning bakom sig, det råder det inget tvivel om. Vi skrattar hjärtligt under samtalet och det är uppenbart att frågorna hon driver är betydelsefulla. Alexandra påpekar att det samtidigt är viktigt att bejaka det man tycker om i livet, det som gör en glad och njuta av livets goda.

– Det finns forskning som visar att när man är nöjd och glad mår man bättre. Det är också en stress med alla krav i samhället och vi får inte gå till överdrift där heller, man måste unna sig att njuta. Glädjen är viktig i våra liv!

Alexandras förebild

Det blir ett sammanträffande att vi avslutar med att prata om Malala Yousafzai, flickan som vid femton års ålder blev utsatt för ett mordförsök av talibantrogna i Pakistan, återhämtade sig och reste sig och vägrade ge upp kampen för sin rätt som kvinna och skolelev. Två år senare tog hon emot Nobels fredspris. Precis som Alexandra har Malala, som hon är känd, blivit en förebild för engagemang och möjligheten att påverka. Och precis som för många andra är Malala också en förebild för Alexandra.

– Det finns många förebilder såväl historiskt som i direkt nutid. Jag måste ändå säga att Malala Yousafzai är en förebild för mig genom sitt fantastiska mod och civilkurage. Civilkurage är så viktigt, att man vågar trots att man vet att man riskerar att drabbas av reprisalier och våld. Att så ung ändå vara så stark och helt omutlig det tycker jag är fantastiskt.

Generationer möts

När jag och Alexandra avslutar vårt samtal avslöjar Alexandra att hon ska på en privat tillställning senare på kvällen. Det är hovsångerskan Kerstin Dellert som ska firas. Kerstin Dellert är en av medlemmarna i den kärntrupp som ställer upp bakom 1,6 miljonerklubben och hon har nu fyllt 90 år och ska ha en födelsedagsmiddag. Detta blir på sätt och vis en fin sammanfattning på samtalet oss emellan, hur generationer möts.

Det känns som att det är där Alexandra Charles trivs bäst, där arbetet med de frågor som organisationen driver möter individer från olika stadier i livet och samtidigt skapar en symbios i den vision som handlar om människans hälsa.

Fakta Alexandra Charles

  • Namn: Alexandra Inga-Lill Tyra Margareta Charles
  • Bor: Stockholm
  • Aktuell: Ständigt aktuell som ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben samt i Claes Elfsbergs serie ”Köttberget checkar ut” i SVT. Fick i somras Konungens medalj av åttonde graden för sitt arbete med kvinnohälsofrågor.
  • Bästa staden: Stockholm
  • Senast lästa bok: ”Åldrandets gåta” av Henrik Ennart, ”Sörja för de sina” av Kristina Sandberg
  • Lämnar inte hemmet utan: Mobiltelefonen
  • Om att eventuellt se Hillary Clinton som president: Det är dags för en kvinna på posten så ja, det hoppas jag att vi får se.

Fakta 1,6 & 2,6 miljonerklubben

1,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998 av Alexandra Charles, ordförande sedan dess. Klubben syftar till att förbättra och skapa en jämlik forskning och vård, och för att kunna sprida objektiv information. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Tio år senare, 2008, bildades gruppen 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna, från 25 år och uppåt. 1,6 och 2,6 miljonerklubben arbetar för samma mål. Alla över 18 år är välkomna som medlemmar i föreningen (även män). För mer information besök www.1.6miljonerklubben.com

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: