Akne (finnar) - se bilder och exempel

Akne (finnar) - se bilder och exempel

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Akne visar sig som utslag, finnar och är inflammerade talgkörtlar. Att ha akne kan vara psykiskt belastande men det finns bra behandling för de allra flesta. Akne är en mycket vanligt och drabbar nästan alla tidigt i puberteten.

Akne är väldigt vanligt, speciellt i tonåren. Var tredje tonåring får stora besvär som kan behöva behandlas.  Man kan få akne i alla åldrar men det är vanligast i tonåren när man får mer hormoner och talgproduktionen ökar.

Vad är akne?

Akne, som ofta kallas finnar, är inflammerade talgkörtlar under huden som visar sig som olika utslag. I ansiktet, på bröstet och på ryggen är talgkörtlarna stora och man får oftare besvär där. Det är mycket vanligt att man har både torr och fet hud i ansiktet samtidigt. Hyn är ofta fetare på och runt näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst. Utslag i ansiktet kan även vara tecken på rosacea. I den här artikeln kan du se bilder och exempel på rosacea. 

Vanliga symtom vid akne

Akne börjar som ett utslag, en liten ytlig varblåsa, eller som en lite djupare och ömmande finne. Oftast sitter akneutslagen i ansiktet, men ibland också på bröst eller rygg. De läker för det mesta utan att lämna ärr. 

En allvarligare form av akne ger stora och ömmande vätskefyllda cystor i huden som kan svullna och värka. Denna form av akne lämnar ofta kvar ärr när den läker.

Olika typer av akne/hudutslag

Det finns några olika typer av akne och hudutslag. Här kan du se exempel på några.

Acne vulgaris. Acne vulgaris eller vanlig akne är en form som drabbar alla åldrar och kan variera från mildare till svårare. Den består av vita och svarta pormaskar och infekterade finnar som blir mörkröda prickar på huden. Prickarna som ligger under huden är infekterade och därför ska du undvika att klämma på dessa. Anledningen till akne kan bland annat vara hormoner, olika produkter som framkallar akne eller i vissa fall även läkemedel.

 Vita pormaskar. Dessa uppkommer i blockerade porer. Blockeringen ger upphov till knölar som på bilden och kan vara inflammerade. Undvik att klämma även på dessa då det alltid kan innebära en viss risk för infektion.

 Svarta pormaskar. Även här är porerna blockerade och syns som små svarta pormaskar på din hud. Blockeringen är endast delvis, de svarta prickarna beror på att huden kommer i kontakt med syre. Svarta pormaskar kan vara svåra att få ut och är oftast lika bra att låta bli. 

 Vuxenakne. Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne. Vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

 Akneärr. Ibland kan det uppstå "kraterliknande" ärrbildning efter akne. I vissa fall mildare och inte så utbrett och i andra fall gravare akneärr. Det finns olika behandlingar om du har svåra akneärr, prata med din läkare som kan ge tips och råd.

Behandling vid akne

Behandling av akne kan ta tid, det är viktigt att använda medlen regelbundet och inte sluta för tidigt. Ofta får man fortsätta tills man växer ifrån problemet i 20-årsåldern eftersom akne kan finnas kvar i huden många år efter det att utslagen upphört.

Vid lindrig akne räcker det för det mesta med utvärtes behandling.  Det finns olika medel på apotek som ofta används för att smörja in på hela området som har akne och inte bara på de inflammerade utslagen. Basiron är till exempel ett receptfritt läkemedel som behandlar din akne med hjälp av det verksamma ämnet Benzoylperoxid som öppnar upp porerna och dödar bakterierna. Behandlingen är inledningsvis under en dag men kan utökas på din läkares inrådan. 

Receptbelagda läkemedel

Det är inte alltid det räcker med lokalbehandling med krämer. Det finns även receptbelagda läkemedel. Vid svårare akne kan man ibland behöva långtidsbehandla med antibiotika eller starkare läkemedel. Om man lider av sin akne kan man kontakta en vårdcentral eller skolhälsovården för att få bästa behandling.

Syftet med behandlingarna, receptfria eller receptbelagda, är att behandla befintlig akne och förebygga att det uppstår mer akne.

Varför uppstår akne

I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon hos båda könen. Det stimulerar talgkörtlarna till att öka produktionen av talg. Talg är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna. Blir porerna sedan inflammerade uppstår en finne. Man kan också få akneliknande besvär av vissa läkemedel, till exempel kortison, eller av att jobba i en fuktig och varm miljö. Akne beror inte på dålig hygien.

Ibland kan akne uppstå om man har kläder som skaver eller smiter åt på just en viss del av huden. Vissa läkemedel kan framkalla akne. 

Goda råd

Enda sättet att bli av med sin akne är att behandla med läkemedel. Det finns däremot några tips på hur man kan förebygga och i viss mån undvika att få fler finnar.

Goda råd

  • Tvätta ansiktet en till två gånger dagligen med en mild och hudvänlig tvål.
  • Använd inledningsvis receptfria salvor och medel som finns på apotek.
  • Undvik feta krämer och salvor, som kan täppa till hudens porer och förvärra aknen.
  • Låt bli att klämma dina finnar. Det försämrar bara aknen.

Förutom att använda dig av dessa råd är det bra att börja behandla dagligen och känna att det ger effekt.  Om din akne påverkar dig så pass att du mår psykiskt dåligt är det bra att kontakta vården eller skolhälsan för att komma till rätta med din akne. Du ska absolut inte må dåligt och din akne och dina besvär ska tas på allvar. Det finns behandling att få!