Ange ditt sökord

Vid sällsynta diagnoser krävs ofta behandling med kostsamma läkemedel. Foto: Shutterstock

Vid sällsynta diagnoser krävs ofta behandling med kostsamma läkemedel. Foto: Shutterstock

Ökande kostnader för ovanliga sjukdomar

För den som lider av en ovanlig och allvarlig sjukdom är behovet av nischade läkemedel stort. Det innebär dock stora kostnader för de svenska landstingen och regionerna, en kostnad som har ökat allt mer.

Annons:

Det visar en granskning som programmet Kaliber i Sveriges Radio P1 har genomfört.

Ökande kostnader för ovanliga sjukdomar

Granskningen visar att i 19 av 21 landsting har kostnaderna för läkemedel för ovanliga sjukdomar, särlälkemedel, ökat.

Ett läkemedel för en ovanlig sjukdom kan ha en prislapp på flera miljoner per patient per år.

“Fri prissättning”

En av anledningarna till prisbilden är att EU har infört ett system där ett läkemedel som fått godkänt kan ha monopol på marknaden inom tio år. Ett monopol som innebär “fri prissättning” under den tiden menar Kaliber.

Det man samtidigt kan se är att desto fler särkläkemedel som kommer, desto fler patienter får vård. Det leder dock i sin tur till att kostnaderna för landstingen blir högre.

Tränger undan vanlig vård

Enligt Kaliber uppgick landstingens kostnader för särläkemedel förra året till närmare 1,2 miljarder kronor.

Den ökande kostnaden för landstingen och regionerna orsakar att annan vård trängs undan uppger man från vårdens håll till Kaliber och inom vården vill man nu se en dialog med läkemedelsbolagen om prissättning.

Viktig koppling

Lars Stéen är ordförande för läkemedelskomittén i Sörmland och han säger till Kaliber att han vill se en starkare koppling mellan kostnaden för att ta fram ett särkläkemedel och sedan ersättningen man får, det vill säga det pris läkemedelsbolagen kan sätta. För patienterna är dessa läkemedel ofta nödvändiga och därför blir det många gånger en diskussion om kostnader när en behandling kan kosta flera miljoner om året. Debatten har även tidigare gått varm om hur man bedömer kostnader, prissättning och individers behov, hälsa och välbefinnande.

Kalibers granskning visar att kostnaderna kommer att fortsätta att öka och att man kommer att behöva titta närmare på hur man inom landsting och regioner fördelar de resurser som finns.

Annons:

Källor:

Kaliber (Sveriges radio P1)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: