Ange ditt sökord

Längre promenader minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Shutterstock

Längre promenader minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Shutterstock

Öka promenaden – minska risken för sjukdom

Öka din dagliga promenad och minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Annons:

Det gäller i alla fall dig som har förstadium till diabetes och ökar ditt dagliga promenerande med tjugo minuter visar en ny studie.

Öka med 2 000 steg

Under en randomiserad läkemedelsprövning studerade ett internationellt forskarlag även hur många steg deltagarna tog per dag i början av studien och efter ett år.

När man sammanställde resultatet visade det sig att en ökning med 2 000 steg, vilket motsvarar ungefär 20 minuters promenad i normal takt, kunde kopplas till en 8 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom under en femårsperiod.

Nedsatt glukostolerans

Totalt ingick 9 306 personer i studien. De hade alla nedsatt glukostolerans men inte diagnostiserad diabetes typ 2.

Deltagarna hade även antingen existerande hjärt-kärlsjukdom eller minst en riskfaktor för sådan sjukdom. Sedan tidigare vet man att daglig motion är bra för den allmänna hälsan och bland annat Karolinska Institutet rekommenderar alla 30 minuters pulshöjande motion om dagen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: